Indonezia intenţionează să îşi mute capitala peste 10 ani, după ce autorităţile au constatat că Jakarta, cu peste 10 milioane de locuitori, se scufundă rapid, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Construirea noii capitale va costa echivalentul a 30 de miliarde de euro, potrivit RTVE, şi aceasta va fi poziţionată în estul Insulei Borneo.

Fără a avea încă un nume, noua capitală se va afla într-un loc mult mai stabil, au spus autorităţile. „Locul are un risc minim privind dezastrele naturale, precum cutremure, tsunami, incendii de vegetaţie şi alunecări de teren”, a declarat preşedintele Joko Widodo. „În plus, este un loc strategic, aflându-se în centrul Indoneziei”.

Această decizie a stârnit îngrijorări privind mediul. Mulţi consideră că acest lucru va dăuna Insulei Borneo, pădurilor de aici care adăpostesc numeroase specii de animale ameninţate deja de industria uleiului de palmier.

Alţi locuitori consideră că Indonezia ar trebui să se concentreze pe rezolvarea problemelor din Jakarta - poluare, trafic şi inundaţii frecvente.

„În trecut, era mai frumos. Apa şi nisipul erau frumoase. Te puteai juca în apă. Acum nu mai este posibil. Apa este murdară. Fiecare flux şi reflux înseamnă inundaţie”, a spus un localnic.

Potrivit unor studii, nordul Jakartei va fi acoperit de apă în proporţie de 90% în următorii 30 de ani.

Preşedintele Widodo a precizat că Jakarta va continua să fie centrul financiar al ţării, însă nu a oferit detalii despre cum va acţiona pentru a împiedica scufundarea oraşului.

Decizia de a construi o nouă capitală urmează să fie votată de Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.