Asasinarea unei avocate care milita pentru apărarea drepturilor omului a provocat proteste în Ucraina, unde şeful diplomaţiei a catalogat acest caz drept o ”sfidare la adresa statului”, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corpul Irinei Nozdrovska a fost găsit luni, într-un râu, în apropiere de Kiev, în contextul în care această avocată, în vârstă de 38 de ani, era dată dispărută de mai multe zile. Poliţia ucraineană a anunţat, într-un comunicat, că deschide o anchetă cu privire la o ”crimă cu premeditare”.

Acest asasinat a provocat reacţii puternice pe reţele de seocializare, unde au fost puse în circulaţie îndemnuri la manifestaţii. Peste 100 de persoane s-au dus în faţa sediului poliţiei regionale, scandând ”Ruşine!” şi cerând să se facă dreptate.

Este vorba despre o ”sfidare la adresa statului şi despre un test al capacităţii societăţii de a-şi proteja femeile care militează şi de a asigura dreptatea” în general, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin.

Ambasada americană în Ucraina s-a declarat, tot pe Twitter, ”şocată” de moartea activistei, îndemnând la ”traducerea în justiţie” a celor vinovaţi.

”Vom face tot posibilul” pentru ca autorii să fie arestaţi, a promis pe Facebook adjunctul şefului poliţiei naţionale, Viaceslav Abroskin.

Irina Nozdrovska şi-a consacrat ultimii doi ani împiedicării eliberării lui Dmitro Rosoşanski, care a rănit-o mortal pe sora sa într-un accident rutier în 2015.

Condamnat la şapte ani de închisoare în iunie, Rosoşanski, nepotul unui judecător, avea şanse mari să fie amnistiat şi eliberat, până i-a fost respins apelul de către Curtea de Apel de la Kiev, miercurea trecută.

Această respingere a fost obţinută ”în principal mulţumită” implicării personale a avocatei, a anunţat într-un comunicat grupul ucrainean pentru protecţia drepturilor omului de la Harkov (KHPG), în contextul în care sistemul judiciar ucrainean este acuzat cu regularitate că ”iară” persoane apropiate unor oficiali de rang înalt.

Nozdrovska a primit ”numeroase ameninţări din partea acuzatului şi familiei lui”, a declarat deputatul ucrainean Mustafa Naiem.

Potrivit deputatului, la ultima audiere a procesului lui Rosoşanski, tatăl acestuia i-a spus avocatei ”vei sfârşi rău”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.