Asociaţia Popoarelor Indigene din Brazilia (APIB) cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să deschidă o anchetă împotriva preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro cu privire la o ”politică antiindigenă”, ”genocid” şi ”ecocid”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Triburile indigene din Brazilia au sesizat deja CPI împotriva lui Bolsonaro, însă este pentru prima oară când fac acest lucru prin avocaţi autohtoni, a anunţat într-un comunicat, luni, APIB, din care fac parte diverse organizaţii regionale de luptă pentru apărarea drepturilor indigene.

”Credem că în Brazilia au loc în prezent acţiuni care constituie crime împotriva umantăţii, (crime de) genocid şi ecocid”, denunţă APIB.

”Având în vedere incapacitatea în care se află sistemul actual al justiţiei din Brazilia de a ancheta, de a încarcera şi de a judeca (vinovaţii) acestor fapte, denunţăm aceste acţiuni în faţa comunităţii internaţionale şi sesizăm CPI”, a anunţat coordonatoarea juridică a APIB Eloy Terena.

APIB se sprijină în demersul său pe rapoarte ale unor lideri de organizaţii indigene, pe documente oficiale, cercetări universitare şi rapoarte tehnice care, consideră ea, ”dovedesc că o politică în mod clar antiindigenă şi sistematică (...) a fost planificată şi implementată sub conducerea lui Bolsonaro” de la instalarea la putere, în ianuarie 2019, a liderului extremei drepte, şi mai ales în timpul epidemiei covid-19, un an mai târziu.

Jair Bolsonaro îndeamnă la deschiderea pământurilor indigene şi a unor zone protejate din Amazonia - afectate grav de despădurire şi de prospecţii miniere ilegale - unei exploatări a resurselor naturale, un lucru din cauza căruia este vizat de o avalaşă de critici atât în Brazilia, cât şi în străinătate.

Incursiuni ale unor mineri de aur şi tăietori de lemene sunt unul dintre principalii factori ai contaminării comunităţilor autohtone cu noul coronavirus, care a ucis 1.166 de oameni şi a îmbolnăvit peste 57.000 în rândul celor aproape 900.000 de indigeni, potrivit APIB.

În urma unor acţiuni ale puternicului lobby agro-comercial în Parlament, s-au prezentat diverse proiecte de lege, considerate foarte ameninţătoare pentru indigeni.

Indigenii reprezintă doar 0,5% dintre cei 212 milioane de brazilieni, iar terenurile lor se întind pe 13% din imensul teritoriu brazilian.

Unul dintre aceste proeicte de lege, aprobat deja de Camera Deputaţilor şi care urmează să fie supus aprobării Senatului, modifică reglementările actuale cu privire la demarcarea pământurilor indigene.

În ianuarie, Raoni Matuktire, un apărător emblematic al pădurii amazoniene, a cerut CPI să-l ancheteze cu privire la ”crime împotriva umanităţii” pe Jair Bolsonaro, pe care-l acuză de ”persecutarea” popoarelor autohtone prin distrugerea habitatului acestora şi prin călcarea în picioare a drepturilor fundamentale ale acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.