Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat, luni, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene de către Moscova şi a cerut "sancţiuni europene ţintite".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, Emmanuel Macron a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, denunţând "o încălcare unilaterală a angajamentelor internaţionale ale Rusiei şi un atac la suveranitatea Ucrainei", a precizat preşedinţia într-un comunicat. 

Seara, Emmanuel Macron a vorbit în acelaşi timp cu preşedintele american Joe Biden şi cu cancelarul german Olaf Scholz, potrivit Palatului Elysée. Anterior, el convocase un Consiliu de apărare şi de securitate naţională, care s-a reunit timp de o oră la Elysée. Criza ruso-ucraineană a căpătat o nouă dimensiune odată cu decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk, aşa cum i-a cerut Parlamentul rus. 

Înainte de declaraţia preşedintelui rus, într-o alocuţiune televizată, Emmanuel Macron a discutat din nou cu Vladimir Putin, preşedintele Volodimir Zelenski, precum şi cu Olaf Scholz de două ori, şi cu responsabilii europeni Charles Michel şi Ursula Von der Leyen.

Putin a decis luni să recunoască independenţa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Această recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesele de pace rezultate în urma acordurilor de la Minsk în 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, şi care urmăreau tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone.

Liderii occidentali au promis sancţiuni contra Moscovei în caz de recunoaştere unilaterală a acestor teritorii din estul Ucrainei, unde trăiesc în jur de trei milioane de persoane, potrivit estimărilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.