Cel puţin patru persoane au fost ucise în incendiul puternic care a cuprins un bloc de apartamente înalt din oraşul spaniol Valencia, afirmă serviciile de urgenţă, citate de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendiul a cuprins un bloc cu 14 etaje din cartierul Campanar şi s-a extins la o clădire alăturată.

Pompierii au fost văzuţi când salvau oameni din balcoane, iar presa locală afirmă că alte persoane ar putea fi blocate înăuntru.

Cel puţin 14 persoane, între care şase pompieri şi un copil mic, au fost rănite. Incendiul este în desfăşurare.

Peste 20 de echipaje de pompieri intervin pentru stingerea lui şi oamenii au fost sfătuiţi să stea departe de acea zonă.

Clădirea include 138 de apartamente şi găzduia 450 de locatari, a relatat ziarul El Pais, citându-l pe managerul imobilului.

Relatările de acolo arată că pompierii au salvat mai multe persoane folosind macarale, inclusiv un cuplu care locuia la etajul al şaptelea.

O femeie a declarat pentru TVE că a văzut cum pompierii încercau să salveze un adolescent blocat la primul etaj al clădirii.

În orele care au urmat izbucnirii incendiului, în Spania au fost ridicate semne de întrebare cu privire la materialele folosite la construcţia clădirii.

Esther Puchades, vicepreşeditele Colegiului de Ingineri pentru Industria Tehnică din Valencia, a declarat agenţiei de ştiri spaniole Efe că a verificat clădirea în trecut.

Ea a susţinut că la exterior se afla un material din poliuretan, care nu mai este folosit pe scară largă din cauza temerilor privind faptul că este inflamabil.

Un bărbat care locuieşte la etajul al doilea a declarat pentru canalul Tv La Sexta că flăcările s-au extins rapid după ce incendiul a izbucnit, se pare, la etajul al patrulea.

”Focul s-a răspândit în decurs de zece minute”, a spus el, adăugând că materialul de pe faţada clădirii ar fi putut face ca incendiul să se extindă.

David Higuera, un inginer, a declarat pentru El País că învelişul clădirii ar fi putut cauza răspândirea rapidă a focului.

Plăcile de aluminiu cu un izolator de spumă care alcătuiesc stratul exterior al clădirii sunt ”foarte bune la a izola de căldură şi frig, dar foarte combustibile”, a spus el.

Pompierii au fost solicitaţi în jurul orei locale 17.30 (16:30 GMT). Un spital de campanie a fost instalat în zonă, a relatat RTVE. Oamenii evacuaţi din locuinţe vor fi adăpostiţi în hoteluri, afirmă autorităţile.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a afirmat, într-un mesaj pe X (cunoscută anterior ca Twitter): ”Consternat de incendiul îngrozitor dintr-o clădire din Valencia… vreau să transmit solidaritatea cu toţi oamenii afectaţi şi recunoştinţa personalului de urgenţă aflat deja acolo”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.