Incendiul soldat cu 13 morţi într-un bar din Rouen ar fi fost provocat de o persoană care a căzut cu tortul aniversar, plin cu lumânări aprinse, relatează Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Cineva a coborât cu un tort aniversar cu lumânări şi a căzut pe scară”, a declarat procurorul adjunct Laurent Labadie, pentru AFP. “Lumânările au fost aruncate pe pereţi şi pe plafon”, care erau izolate fonic, a adăugat el.

Buretele izolaţiei s-a aprins imediat şi a degajat gaze toxice, a explicat magistratul.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

 “Eram la bar, la parter. Am văzut flăcările, era ca un lansator de flăcări, totul a fost foarte rapid”, povesteşte şocată Sophie, amintindu-şi de violenţa incendiului care a distrus barul Cuba Libre şi care a făcut 13 morţi şi şase răniţi, dintre care unul în stare foarte gravă. Este vorba de o femeie transportată la spitalul din Paris.

Victimele au între 16 şi 25 de ani.

O celulă de asistenţă psihologică a fost activată la spital.

Potrivit Parchetului, aniversarea unui poliţist de 20 de ani s-a transformat în dramă. Incendiul a izbucnit în jurul miezului nopţii. .

Zeci de pompieri au ajuns rapid la faţa locului şi, după circa 30 de minute, au stins incendiul.

La Spitalul Universitar din Rouen a fost activat Planul Alb pentru urgenţe majore.

“Eram la faţa locului în momentul incendiului”, spune Amar Ould Said, în vârstă de 40 de ani. “Scoteau cadavre la fiecare două minute. Amenajaseră un spaţiu de îngrijire pe trotuar, în faţă”, a adăugat el.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a anunţat, la scurt timp după tragedie, că o “anchetă judiciară este în curs, pentru a determina cauzele incendiului”.

Preşedintele francez Francois Hollande şi-a exprimat sâmbătă “solidaritatea şi compasiunea faţă de familiile” victimelor şi a promis că “va fi făcut totul” pentru “a afla cauzele”.

Ancheta ar urma să stabilească dacă buretele de izolaţie a degajat gaze toxice când a ars şi dacă barul a respectat normele de siguranţă, în special în ceea ce priveşte ieşirile de urgenţă.

Un client al barului Cuba Libre a spus că accesul al subsol se făcea pe o scară îngustă, din lemn, foarte abruptă.

Potrivit Le Parisien, subsolul mai are o ieşire, o uşă care dă spre un culoar ce duce pe garaje aflate în spatele clădirii. Întrebarea este dacă această uşă poate fi considerată ieşire de urgenţă.

“Se vede vreun semnal luminos, un semn (…)? Nimic. Cum să ieşi, în panică, pe acolo?”, a spus clientul.

Sâmbătă dimineaţă, sute de oameni au depus flori în faţa barului, pentru a le aduce un omagiu victimelor.

Incendiul, a fost cel mai puternic din Franţa, din 2005 încoace. În urmă cu 11 ani, mai multe incendii au distrus imobile şi hoteluri vechi. Cel mai grav dintre ele, de la hotelul Paris-Opera, a provocat moartea a 24  de persoane, dintre care 11 copii.

Cel mai sângeros incendiu din istoria Franţei a fost pe 1 decembrie 1970, când 146 de persoane au murit la Saint-Laurent-du Pont (Isere).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.