Pompierii greci, ajutaţi de colegi din România şi Ucraina, luptă duminică, pentru a 12-a zi consecutiv, contra violentelor incendii de pădure care au cuprins insula Evia, dar s-au domolit în nordul Atenei, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de persoane au fost evacuate de pe insula Evia (la 200 de kilometri est de Atena), a doua cea mai mare insulă grecească, unde mii de hectare de pin au fost distruse de flăcări şi continuau să ardă şi duminică dimineaţă. 

Evia, o imensă insulă muntoasă acoperită de puni care atrage în mod obişnuit turişti greci şi străini, este un coşmar pentru pompieri deoarece relieful este abrupt şi accidentat. 

263 de pompieri greci, ajutaţi de 66 de vehicule şi 200 de colegi din Ucraina şi România, au fost trimişi duminică dimineaţă în nordul insulei, împreună cu şapte avioane şi elicoptere bombardiere de apă. 

Flăcările au cuprins case din satele Ellinika, Vasilika şi Psaropouli, după ce au distrus sute de locuinţe în regiune. 

Feriboturi şi nave militare au fost în alertă pe coastă în caz de noi evacuări ale populaţiei, în timp ce zeci de locuitori au fost recuperaţi de pe o plajă înconjurată de flăcări, duminică, conform agenţiei ANA. 

Sâmbătă, a fost asigurată cazare temporară pentru 2.000 de persoane evacuate de pe Evia, a indicat vice-ministrul Protecţiei civile, Nikos Hardalias.

Cincizeci şi cinci de focare active, dintre care cinci majore, au fost raportate sâmbătă în Grecia lovită de o caniculă excepţională. 

Situaţia s-a stabilizat în nordul Atenei, unde incendiul, care a devastat mai multe localităţi de marţi, s-a domolit duminică dimineaţă, potrivit pompierilor.

Dar în Peloponez, în sud-vestul ţării, principalele focare din regiunile Mani, Illia şi Messina, unde mai multe sate au fost evacuate sâmbătă, sunt încă active, potrivit aceleiaşi surse. 

Mai mult de 56.000 de hectare au fost devastate în aceste ultime yece zile în Grecia, potrivit Sistemului european de informaţii despre incendiile de pădure (EFFIS). În jur de 1.700 de hectare au fost arse în medie în aceeaşi perioadă între 2008 şi 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.