Oficiali israelieni de rang înalt încalcă în mod constant măsurile împotriva răspândirii covid-19, constată presa şi o parte a populaţiei, care se întreabă dacă coafarea soţiei premierului este un serviciu esenţial sau dacă şeful serviciilor de informaţii îşi poate invita familia la cină, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statul evreu, care a înregistrat una dintre cele mai puternice rate a contaminărilor cu noul coronavirus de la începutul lui septembrie, a impus o izolare generală în urmă cu aproape trei săptămâni - în virtutea căreia israelienii sunt obligaţi să rămână într-un perimetru de un kiometru în jurul locuinţei şi pot dormi numai acasă.

Doar sectoare de activitate considerate ”esenţiale” sunt autorizate să funcţioneze. Sinagogile au fost închise, iar rugăciunile afară sunt limitate la 20 de persoane şi la mai puţin de un kilometru de locuinţă, la fel ca şi manifestaţiile.

În urma vizitei la Washington, la semnarea unor acorduri de normalizare a relaţiilor diplomatice ale israelului cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi cu Bahrainul, membri ai echipei premierului Benjamin Netanyahu nu au fost plasaţi în carantină - aşa cum prevede însă protocolul israelian privin întoarcerile din Statele Unite.

Aceşti consilieri ai lui Netanyahu, filmaţi afară - în timp ce documentau manifestaţii împotriva Guvernului - au fost condamnaţi la plata  unei amenzi în valoare de 5.000 de şekeli (aproximativ 1.250 de euro).

De-acum Sara Netanyahu - soţia premierului - este ţinta criticilor.

Potrivit Yediot Aharonoth, cel mai vândut cotidian din ţară, ea a pus să fie adus la reşedinţa oficială a cuplului, săptămâna trecută, un coafor, deşi nu era vorba despre un serviciu ”esenţial”, în timp ce toate saloanele de coafură din ţară sunt închise din cauza carantinei naţionale.

Povestea nu s-a oprit aici.

Familia Netanyahu s-a apărat, într-un comunicat, susţinând că soţia premierului a pus să fie adus coaforul pentru a înregistra un videoclip în care să îndemne populaţia să poarte măşti de protecţie.

Ministrul Mediului Gila Gamliel, membră a Partidului Likud al lui Netanyahu, a fost criticată de presă pentru că a ”ascuns” deplasări la familia soţului, pe care le-a efectuat înainte cu câteva zile de a fi testată pozitiv cu covid-19.

SFIDARE

Postul public de radio dezvăluie că Nadav Argaman, directorul agenţiei de informaţii interne Shin Beth - însărcinată cu urmărirea încălcării carantinei prin intermediul telefoanelor mobile - a încălcat el însuşi reglementările, primindu-şi părinţii acasă de sărbătoarea evreiască Sukkot.

”Încă o dată se adevereşte că regulile care se aplică cetăţenilor israelieni nu se aplică cercului premierului şi colaboratorilor săi”, şi-au exprimat miercuri indignarea comentatorii politici tamar Eichner şi Yuval Karni în Yediot Aharonoth.

Denis Charbit, un profesor de ştiinţe politice la Open University din Tel Aviv, ”încălcările politicienilor justifică deviaţiile fiecăruia”.

”În timp ce libertăţile individuale sunt încălcate de izolarea impusă de Guvern, ele sunt ineficiente dacă liderii nu le respectă”, apreciază Charbit. ”Impunitatea de care beneficiază în general aceşti politicieni consolidează sfidarea publicului faţă de autorităţi”.

Deputatul Micky Levy (Yesh Atid, opoziţie) demisionat din Comisia parlamentară cu privire la covid-19, în urma unor dezvăluiri de presă potrivit cărora a petrecut sărbătoarea Sukkot acasă la fiul său.

În contextul unor manifestaţii împotriva gestionării pandemiei de către Guvern, sondaje recente confirmă un recul al Likud, care a obţinut în martie 36 din cele 120 de mandate în Parlament.

Potrivit unui barometru realizat de Canalul 12 şi publicat săptămâna aceasta, Likudul mai este creditat cu 26 de mandate, urmat de Partidul Yamina (dreapta radicală) a fostului ministru Naftali Bennett, cu 23 e mandate.

Potrivit acestui sondaj, 65% dintre israelieni consideră că Netanyahu gestionează criza prost.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.