După ce la sfârşitul anului trecut ministrul austriac de interne s-a opus aderării României şi Bulgariei la Schengen, motivând că cele două ţări nu au reuşit să împiedice imigraţia ilegală, Gerhard Karner, aşteptat miercuri la Bucureşti pentru discuţii cu Lucian Bode, a prezentat marţi, la Viena, o situaţie care arată că în 2022 au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, iar 52 dintre aceştia au fost români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a prezentat marţi într-o conferinţă de presă date care ar dovedi că „traficanţii spun că este mai uşor ca niciodată să ajungi în Europa”, iar acest lucru se reflectă şi în numărul de reţineri făcut de autorităţile austriece, scrie presa austriacă. 

Karner a afirmat în conferinţa de presă că brutala mafie a traficanţilor va continua să fie combătută cu hotărâre. În acest scop, ministrul de interne a spus că se bazează pe controlul punctelor de frontieră şi al zonelor de frontieră, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

„Un semnal important este scoaterea din ţară şi repatrierea”, a declarat Karner. În 2022, „au fost efectuate aproape 13.000 de repatrieri”, a anunţat ministrul. Aproximativ 40% au fost efectuate cu forţa, în timp ce 60% dintre cei în cauză au plecat de bunăvoie.

În 2022, au fost arestaţi în Austria 712 traficanţi - cu 61% mai mulţi decât în 2021, a arătat ministrul de interne Gerhard Karner. În 2021, 441 de traficanţi au fost reţinuţi în Austria, iar în 2020 au fost 311, numărul lor fiind mai mare în aceşti ani chiar şi faţă de situaţia de dinainte de pandemie, pentru că în 2019 autorităţile austriece au prins doar 242 de traficanţi, „semnificativ mai puţini”.

Doar în 2015, anul în care Europa a trecut prin criza imigranţilor care fugeau de războiul din Siria, a existat un bilanţ mai mare, cu 1.108 persoane reţinute.

Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni - 103, urmaţi de turci - 68, ucraineni - 53, români - 52 şi austrieci - 34.

Foto: nachrichten.at
Foto: nachrichten.at

Karner, alături de Gerald Tatzgern, şeful Biroului central pentru combaterea traficului de fiinţe umane, şi de şefa Departamentului pentru azil din cadrul Ministerului de Interne, Elisabeth Wenger-Donig, au prezentat marţi raportul pentru 2022 privind traficul de persoane.

Potrivit lui Tatzgern, anul trecut, peste 100.000 de persoane au fost traficate în Austria.

Într-un caz recent, la începutul lunii aprilie, 35 de refugiaţi au fost găsiţi înghesuiţi într-un camion în care stăteau închişi de 70 de ore, erau deja în hipotermie şi "aproape să se sufoce". Aceste fapte arată "încă o dată brutalitatea mafiei traficanţilor", a declarat Karner.

Traficanţilor nu le pasă de oameni. "Nu trebuie să strice marfa" este deviza traficanţilor, aşa "vorbesc despre vieţi omeneşti", a declarat, la rândul său, Gerald Tatzgern. În 2022, a spus el, au existat patru decese în rândul celor care erau traficaţi.

CITEȘTE ȘI Ministrul austriac de interne Gerhard Karner vine miercuri la Bucureşti: „Obiectivul nostru comun este să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene. Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de mişcare în UE”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.