Orice atac nuclear al Rusiei în Ucraina ar antrena un răspuns militar al Occidentului ”atât de puternic, încât armata rusă va fi aneantizată”, ameninţă joi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus Vladimir ”Putin spune că nu blufează cu ameninţarea nucleară. El trebuie, atunci, să înţeleagă că ţările care susţin Ucraina, Uniunea Europeană şi statele sale membre, Statele Unite şi NATO nu blufează nici ele. Orice atac nuclear împotriva Ucrainei va antrena un răspuns, - nu un răspuns nuclear - ci un răspuns militar atât de puternic, încât armata rusă va fi aneantizată”, a ameninţat el la Colegiul Europei, la Bruges.

Ameninţările Moscovei sunt luate foarte în serios de către membrii NATO.

”Ameninţările nucleare voalate ale preşedintelui (rus Vladimir) Putin sunt periculoase şi iresponsabile”, a denunţat marţi secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din Alianţa Nord-Atlantică.

”Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi că nu trebuie să fie purtat niciodată”, a avertizat el.

”Noi supraveghem îndeaproape forţele nucleare ruse. Nu am constatat nicio schimbare în poziţia Rusiei. Însă rămânem atenţi”, a subliniat el.

”Nu avem niciun indiciu, pentru moment, că Rusia şi-a schimbat postura nucleară, dar o supraveghem 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână”, a confirmat secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

Doctrina militară rusă prevede posibilitatea unor lovituri nucleare, în cazul în care este atacat teritoriul rus.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, numărul doi în Consiliul de Securitate rus, a dat asigurări că Moscova va apăra noile teritorii anexate din Ucraina - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - ”inclusiv cu armele nucleare strategice”.

”Trebuie să luăm în serios această retorică a Rusiei, dar nu trebuie să intrăm în panică”, a dat asigurări un oficial european de la NATO înm cursul reuniunii miniştrilor Apărării, la Bruxelles.

Unele teritoriile anexate de Rusia au fost recucerite deja de către armata ucraineană, ”fără să se fi produs cel mai rău scenariu”, a subliniat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.