Predicatorul egiptean naturalizat în Qatar, şeicul Youssef al-Qaradhawi, considerat ”eminenţa cenuşie” a confreriei islamiste Fraţii Musulmani, a murit la vârsta de 96 de ani, anunţă luni contul său pe Twitter, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Imamul Youssef al-Qaradhawi a murit după ce şi-a dedicat viaţa facerii islamului cunoscut şi apărării comunităţii acestuia”, se arată în mesajul postat pe contul oficial.

Youssef al-Qaradhawi, considerat unul dintre părinţii spirituali ai confreriei, înfiinţată în 1928 în Egipt, a fost încarcerat în mai multe rânduri în ţara sa, în care Fraţii Musulmani sunt consideraţi în prezent ”terorişti” şi riscă pedeapsa cu moartea din cauză că fac parte din organizaţie.

Şeicul Qaradhawi - condamnat în contumacie la moarte în Egipt - trăia de mulţi ani în Qatar, care s-a reconciliat abia recent cu Egiptul, condus de către fostul mareşal Abdel Fattah el-Sisi, arhitectul răsturnării de la putere, în 2013, a fostului preşedinte care provenea din cadrul Fraţilor Musulmani Mohamed Morsi.

Celebrul predicator, ale cărui predici erau transmise adesea în direct de postul satelitar Al-Jazeera din Qatar, prezida Uniunea Internaţională a Savanţilor Musulmani, o asociaţie alcătuită din clerici sunniţi, cu sediul în acest mic emirat gazifer de la Golful Persic.

Fiica sa, Ola al-Qaradhawi este, la rândul său, vizată de proceduri judiciare în Egipt, din cauza ”apartenenţăei la o organizaţie interzisă” şi ”participare la finanţarea acesteia”.

Ea a ispăşit patru ani şi jumătate de detenţăie preventivă şi a fost eliberată în 2021, însă este vizată în continuare din cauza unor atacuri la adresa preşedintelui egiptean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.