Imagini satelitare realizate de Maxar Technologies arată faptul că cadavre ale unor civili s-au aflat în stradă, la Bucea, timp de săptămâni de zile, inclusiv în perioada în care oraşul se afla sub controlul forţelor ruse, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotidianul american The New York Times (NYT) a publicat aceste imagini luni.

O înregistrare video a unor cadavre la Bucea a fost greolocalizată, autentificată şi publicată de CNN vineri, când Kievul a anunţat că oraşul a fost eliberat de trupe ruse.

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă că această înregistrare video este ”falsă” şi ”înscenată”.

Ministerul a respins înregistrări video, fotografii şi acuzaţii de crime de război la Bucea drept ”încă o provocare”.

”În timp ce aşezarea se afla sub controlul forţelor armate ruse, nici un singur locuitor nu a fost victima vreunei acţiuni violente”, sublinia ministerul rus.

Însă aceste imagini satelitare demontează aceste declaraţii.

Lucruri de pe strada Iablunska care apar în imaginile satelitare se potrivesc exact cu locuri în care apar cadavre pe această stradă în înregistrarea video respectivă.

Potrivit acestor imagini satelitare, cadavrele respective s-au aflat pe sytrada Iablunska, situată în sudul oraşului Bucea, cel puţţin de la 18 martie, pe când localitatea se afla sub controlul Rusiei - până la 31 martie.

CNN precizează că a contactat Ministerul rus al Apărării.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat luni o vizită la Bucea, un oraş situat în apropiere de Kiev, recucerit recent de trupe ucrainene, în care aramata rusă este acuzată de aptul că a comis un ”masacru” al populaţiei civile.

”În fiecare zi, atunci când combatanţii noştri intră şi recucersc teritorii, vedeţi ce se întâmplă”, a declarat presei, inclusiv AFP presei, purtând o vestă antiglonţ, însoţit de către militari ucraineni, pe o stradă din Bucea devastată de lupte.

Rusia neagă ”în mod categoric” toate acuzaţiile privind descoperirea unui mare număr de cadavre de civili la Bucea, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Kremlinulu, Dmitri Peskov. ”Respingem în mod categoric toate acuzaţiile” declara Peskov presei.

Descoperirea sute de cadavre, aruncate într-o groapă comună, la Bucea, la periferia capitalei Ucrainei, a condus la un val de indignare în plan internaţional.

După ce armata rusă a plecat din regiune, pentru a se concentra asupra estului Ucrainei, numeroase guverne europene, american şi canadian, dar şi ONU şi NATO au acuzat Rusia de ”atrocităţi”, de ”crime de război” şi chiar de ”genocid”, de către Guvernul ucrainean.

În urma comparării imaginilor satelitare cu imagini de pe teren, jurnaliştii americaniconchid că aceste cadavre s-au aflat acolode trei săptămâni, cu mult înainte de retragerea trupelor ruse.

”Imaginile arată obiecte întunecate de mărimea unui corp uman, în strada Iablonska, de la 9 la 11 martie”, descriu jurnaliştii.

”Aceste obiecte apar în poziţii în care au fost găsite cadavrele după ce fore ucrainene au recucerit Bucea, aşa cum arată imaginile de la 1 aprile”, afirmă ei.

ONU a evocat ”întrebări serioase şiîngrijorătoare privind psobile crime de război şi încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar”.

O anchetă independentă urmează să aibă loc în vederea stabilirii unei responsabilităţi a Rusiei în acest masacru.

Kremlinul a anunţat că deţine ”documente” care arată, în opinia sa, ”adevărata natură” a evenimentelor de la Bucea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.