Societatea Ikea France şi mai multe persoane fizice - inclusiv foşti conducători ai întreprinderii -, acuzate de faptul că au implementat un vast sistem de spionare a salariaţilor şi clienţilor, au fost trimise în judecată la un tribunal corecţional, a anunţat joi Parchetul din Versailles, confirmând o dezvăluire a cotidianului Le Monde, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În afară de gigantul suedez în domeniul mobilei, 15 persoane - inclusiv doi foşti conducători ai Ikea France, Stefan Vanoverbeke şi Jean-Louis Baillot şi mai mulţi poliţişti - sunt trimise în judecată la Tribunalul judiciar de la Versailles sub acuzaţia de colectare şi divulgare ilicită de date personale în perioada 2009-2012.

CONTRACT CU POLIŢIA

Scandalul a izbucnit în 2012, în urma unor dezvăluiri ale săptămânalului Le Canard Enchaîné.

Potrivit săptămânalului, conducerea Ikea France a pus la punct un sistem structurat de supraveghere a anumitor salariaţi - şi anume a acelora a căror activitate sindicală deranja - şi a unor clienţi aflaţi în litigiu cu întreprinderea.

Obiectivul operaţiunii consta în recoltarea unui maximum de informaţii despre antecedentele acestora judiciare sau despre conturile acestora la bancă.

Pentru a face acest lucru, Ikea France ar fi încheiat un ”contract” cu funcţionari din poliţie care aveau acces la ”TIC” - un vast fişier al poliţiei cu autorii şi victimele infracţiunilor, în vederea transmiterii acestor date confidenţiale în schimbul unei remuneraţii.

Ikea a anunţat ulterior o serie de măsuri ertice vizând să refacă imaginea gigantului suedez şi învăţarea lecţiei acestui scandal.

Întreprinderea are 34 de magazine şi 10.000 de salariaţi în Franţa.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.