Societatea Ikea France şi mai multe persoane fizice - inclusiv foşti conducători ai întreprinderii -, acuzate de faptul că au implementat un vast sistem de spionare a salariaţilor şi clienţilor, au fost trimise în judecată la un tribunal corecţional, a anunţat joi Parchetul din Versailles, confirmând o dezvăluire a cotidianului Le Monde, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În afară de gigantul suedez în domeniul mobilei, 15 persoane - inclusiv doi foşti conducători ai Ikea France, Stefan Vanoverbeke şi Jean-Louis Baillot şi mai mulţi poliţişti - sunt trimise în judecată la Tribunalul judiciar de la Versailles sub acuzaţia de colectare şi divulgare ilicită de date personale în perioada 2009-2012.

CONTRACT CU POLIŢIA

Scandalul a izbucnit în 2012, în urma unor dezvăluiri ale săptămânalului Le Canard Enchaîné.

Potrivit săptămânalului, conducerea Ikea France a pus la punct un sistem structurat de supraveghere a anumitor salariaţi - şi anume a acelora a căror activitate sindicală deranja - şi a unor clienţi aflaţi în litigiu cu întreprinderea.

Obiectivul operaţiunii consta în recoltarea unui maximum de informaţii despre antecedentele acestora judiciare sau despre conturile acestora la bancă.

Pentru a face acest lucru, Ikea France ar fi încheiat un ”contract” cu funcţionari din poliţie care aveau acces la ”TIC” - un vast fişier al poliţiei cu autorii şi victimele infracţiunilor, în vederea transmiterii acestor date confidenţiale în schimbul unei remuneraţii.

Ikea a anunţat ulterior o serie de măsuri ertice vizând să refacă imaginea gigantului suedez şi învăţarea lecţiei acestui scandal.

Întreprinderea are 34 de magazine şi 10.000 de salariaţi în Franţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.