Fiul preşedintelui american Joe Biden, Hunter, în vârstă de 53 de ani, acuzat de faptul că a minţit la completarea unui formular în vederea achiziţionării unei arme de foc, în 2018, în care nega că este dependent de droguri, după care recunoscut acest lucru, a pledat nevinovat de deţinere ilegală de arme de foc la un tribunal federal din Delaware, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hunter Biden este una dintre ţinetele privilegiate ale adversarilor republicani ai tatălui său, în frunte cu predecesorul acestuia, Duonald Trump, care îl consideră drept ”călcâiul lui Ahile” al preşedintelui democrat.

El este acuzat de faptul că a minţit în completarea unui formular, la achiziţionarea unei arme de foc, în 2018, în care îşi nega o dependenţă de droguri pe şi-a recunoscut-o ulterior.

El a pledat nevinovat la inculparea sa publică, marţi, la un tribunal federal din Wilmington, în Delaware, statul de origine al familiei Biden, de unde a plecat liber.

Avocatul său, Abbe Lowell, a anunţat că acesta va pleda nevinovat şi a cerut ca clientul său, un rezident în California, să compară prin videoconferinţă.

Însă judecătorul Christopher Burke a respins această cerere, subliniind că această primă înfăţisare era ”una dintre puţinele ocazii într-un dosar penal în care inculpatul să se prezinte fizic în faţa tribunalului nostru, în faţa unui judecător”.

În plus, ”majoritatea acuzaţiilor formulate împotriva inculpatului sunt noi şi nu au fost evocate la precedenta sa înfăţişare, în iulie 2023, astfel încât aceasta va fi prima oară când vor fi dezbătute la tribunal”, a subliniat el.

În cazul unei condamnări, Hunter Biden riscă până la 25 de ani de închisoare, însă, în practică, asemenea urmăriri conduc rar, doar ele, la condamnarea la închisoare cu executare.

Hunter Biden a încheiat în iunie un acord prin care pleda vinovat, cu procurorul David Weiss, care acoperea şi acuzaţii de fraudă fiscală şi de achiziţie ielgală a unei arme de foc, care probabil i-ar fi permis să evite închisoarea sau un proces stânjenitor pentru tatăl său.

Însă acest acord a fost anulat, ulterior, după ce un judecător şi-a exprimat îndoielile cu privire la validitatea acestuia.

ANCHETĂ ÎN VEDEREA UNEI DESTITUIRI

Republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, au lansat, la 12 septembrie, o anchetă în vederea unei  destituiri a preşedintelui democrat Joe Biden, motivată de afaceri controversate în străinătate ale fiului acestuia.

Reprezentanţi conservatori îl acuză pe Hunter Biden de faptul că a făcut afaceri dubioase în Ucraina şi în China, profitând de reţelele şi de numele tatălui său.

Însă ei merg şi mai departe şi atribuie unei voinţe de a proteja grupul gazier ucrainean, din conducerea căruia făcea parte Hunter Biden, presiuni exercitate asupra Kievului de către tatăl său, în calitate de vicepreşedinte al lui Barack Obama, cu scopul de a obţine, în 2016, destituirea procurorului general ucrainean Viktor Şokin.

Republicanii acuză administraţia democrată de faptul că a face totul pentru a ”îngropa” procedurile care-l vizează pe Hunter Biden.

La o audiere a secretarului Justiţiei Merrick Garland, la 20 sepâtembrie, preşedintele Comisiei Afacerilor Judiciare a Camerei Reprezentanţilor, republicanul Jim Jordan, l-a acuzat din nou de numirea, în august, a lui David Weiss ca procuror special în gestionarea dosarelor în care este implicat Hunter Biden, ”băiatul despre care ştie că-l va proteja pe Joe Biden”, a acuzat Jin Jordan atunci.

Secretarul Justiţiei a dat asigurări că procurorul are deplină libertate în desfăşurarea instrucţiei şi a subliniat că Weiss a fost numit de către administraţia Trump şi a fost menţinut în post în mandatul lui Biden.

Hunter Biden, un avocat şi apoi un om de afaceri, a trecut la pictură după ce a scăpat de dependenţa de droguri şi alcool.

Joe Biden declara în mai, la MSNBC, că are ”încredere în el” şi că este ”mândru” de fiul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.