Echipa lui Hillary Clinton şi Comitetul Naţional Democrat (DNC) au contribuit la finanţarea cercetărilor care au alimentat dosarul cu privire la legăturile campaniei electorale a lui Donald Trump cu Rusia, dezvăluie The Washington Post (WP), scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În aprilie 2016, avocatul Marc Elias, care lucra pentru campania lui Hillary Clinton şi DNC, a selectat firma Fusion GPS, cu sediul la Washington, pentru a ancheta asupra relaţiilor lui Donald Trump cu Rusia, scrie în ediţia de marţi ziarul.

Plăţile faţă de această societate au continuat până cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie.

Încă dinainte cu acordul cu democraţii, Fusion GPS a efectuat cercetări despre Donald Trump la cerea unuia dintre rivalii săi din tabăra republicană în vederea alegerilor primare. Identitatea acestui rival nu este cunoscută însă, potrivit cotidianului.

Fusion GPS a cerut unui judecător federal să respingă o cerere a Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor de acces la conturile sale bancare, argumentând că acest lucru i-ar încălca drepturile constituţionale.

Raportul - de 35 de pagini - care conţine cercetările respective a fost pregătit de către Christopher Steele, un fost agent MI6 - cintraspionajul britanic - şi constituie o piesă centrală în anchete Congresului cu privire la amestectul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Donald Trump a catalogat acest raport drept ”ştiri false” ("fake news"), o dezinformare.

Controversat, acest raport conţine numeroase acuzaţii compromiţătoare la adresa lui Donald Trump, inclusiv cu privire la existenţa unei înregistrări video cu caracter sexual care implică prostituate ori schimburi de informaţii timp de aproape un deceniu cu Kremlinul.

Preşedintele american a scris sâmbătă pe Twitter că Departamentul Justiţiei şi FBI ”ar trebui să divulge imediat cine a plătit pentru” realizarea acestui raport, după ce a sugerat că ar putea să fie vorba despre democraţi şi fără să excludă Rusia şi FBI-ul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.