Fostul secretar de Stat american Henry Kissinger a pledat, într-o intervenţie la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, în favoarea unei susţineri continue a Ucrainei până la obţinerea unui armistiţiu şi în favoarea aderării Ucrainei la NATO, dar şi în favoarea menţinerii unui dialog cu Rusia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înaintea acestui război, eu mă opuneam ca Ucraina să devină un (stat) membru (al) NATO, pentru că mă temeam ca asta să nu provoace exact ceea ce vedem acum”, a declarat el marţi la WEF, în Elveţia.

”Însă, acum, că procesul a atins acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiţii nu ar mai avea sens”, a subliniat într-o legătură prin videoconferinţă Henry Kissinger.

O ”aderare a Ucrainei la NATO ar fi un rezultat adecvat” după încheierea conflictului, a apreciat el.

Henry Kissinger, în vârsrtă de 98 de ani, a îndemnat, cu toate acestea, să se facă totul pentru a se evita ca războiul ”să nu se transforme în război împotriva Rusiei” şi să se depună eforturi în vederea menţinerii unui dialog cu Moscova, pentru a i se oferi ”ocazia de a se alătura sistemului internaţional” după încheierea unei păci.

”Statele Unite au susţinut rezistenţa ucraineană şi ar trebui să continue această susţinere şi, dacă este necesar, să o intensifice pe plan militar până când linia armistiţiului este atinsă sau acceptată în discuţii preliminare”, a subliniat cel care a fost secretar de Stat american în timpul preşedinţiei lui Richard Nixon (1969-1974) şi un promotor al realpolitik.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.