Guvernul de uniune naţională (GNA) cu sediul la Tripoli denunţă una dintre nenumăratele ”lovituri de stat” ale mareşalului Khalifa Haftar, după ce cel mai puternic om din estul Libiei a proclamat că deţine un ”mandat de la popor” pentru a guverna singur ţara, devastată de un război civil şi aflată în haos, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acuzat de criticii săi de faptul că vrea să instaureze o nouă dictatură militară în Libia, la aproape un deceniu de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi, mareşalul Haftar, care deţine controlul asupra estului, dar şi unei părţi din sudul ţării, a anunţat luni transferul puterii către armata sa autoproclamată şi că a ”acceptat voinţa poporului şi mandatul acestuia”.

Haftar - legitimat de un Parlament ales, cu sediul în estul Libiei - nu a precizat însă de la care instituţie şi-a primit ”mandatul”.

El nu a spus nici care sunt implicaţiile politice ale anunţăului său. Parlamentul şi Guvernul paralele din care provine urmează să fie dizolvate? Potrivit unei surse apropiate mareşalului, acesta se pregăteşte să anunţe un nou Guvern.

Haftar a anunţat tot luni seara ”sfârşitul acordului de la Skhirat”, semnat în 2015 cu Marocul, sub egida ONU, în baza căruia s-a format GNA, cu sediul la Tripoli, în nord-vestul ţării.

”SEMN DE DISPERARE”

În urma declaraţiilor mareşalului, GNA al lui Fayez al-Sarraj a denunţat o ”farsă şi o nouă lovitură de stat”, ”care se adaugă unei lungi serii”.

În 2017, Haftar a dat deja asigurări că Acordul de la Skhirat a ”expirat”. În 2014, el afirma, într-un discurs la televizune, că urma să preia puterea, însă anunţul său a rămas fără vreun rezultat.

Haftar, care încearcă de un an să cucerească militar Tripoli, vrea ca prin anunţul său ”să ascundă înfrângerea miliţiilor sale şi mercenarilor” şi ”eşecul planului său dictatorial”, a denunţat GNA, referindu-se la recente înfrângeri ale unor susţinători ai mareşalului.

”Decizia lui Haftar de a-şi oficializa controlul direct asupra estului (...) este un semn al disperării sale tot mai mari în faţa succeselor GNA în vest”, consideră Hamish Kinnear, un analist de la cabinetul de consiliere Verisk Maplecroft.

Consolidate de susţinerea Turciei, forţele GNA au recucerit în urmă cu două săptămâni două oraşe strategice, în vestul ţării, de la susţinătorii lui Haftar şi au încercuit Tarhuna, cea mai importantă bază din spatele frontului a mareşalului, situată la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Tripoli.

”NU APROBĂM”

Luni de zile, amestecuri armate străine au exacerbat conflictul libian - Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia în tabăra Haftar, iar Turcia în tabăra GNA.

Moscova s-a distanţat marţi de demersul mareşalului.

”Noi nu aprobăm declaraţia mareşalului Haftar potrivit căreia el va decide unilateral modul în care va trăi poporul libian”, a reacţionat, într-o conferinţă de presă online, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov. Niciuna dintre părţile rivale ”nu ajută la găsirea unui compromis stabil”, a deplâns el.

Statele Unite şi Uniunea Eurpeană (UE) au condamnat la rândul lor ”sugestia” lui Haftar, pe care au catalogat-o drept un demers ”unilateral”.

”Pentru noi, acordul politic libian, instituţiile care decurg din el, rămân singurul cadru de guvernare internaţional recunoscut în Libia”, a declarat, la rândul său, la New York, un purtător de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. Această poziţie se înscrie în ”linia rezoluţiilor ONU” adoptate cu privire la Libia, a subliniat el.

La fel ca ţara, puterea legislativă este împărţită între o instituţie pro-Haftar, la Tobruk (est), şi alt hemiciclu care-i este ostil, la Tripoli.

În condamnarea demersului mareşalului, GNA a sublinait că cel mai puternic om din estul ţării s-a ”întors împotriva instanţelor politice paralele care-l susţin şi l-au desemnat” în postul de şef al armatei şi i-a îndemnat pe deputaţii respectivi să le ”răspundă colegilor lor” din capitala libiană.

Însă Jalel Harchaoui de la Institutul Clingendael de la Haga consideră că, dacă Haftar cere acum ca Adunarea ”să se supună în înregime armatei”, ”este puţin probabil să se manifeste vreo disidenţă împotriva loviturii lui Haftar”. Preşedintele Parlamentului de la Tobruk ar putea ”cu greu să-i ţină piept în mod deschis mareşalului”.

Prin acest anunţ - al preluării puterii prin popor -, Khalifa Haftar vrea să se impuă drept singurul interlocutor în est şi să înlăture orice actor favorabil unui dialog, precum Salah, apreciază Emad Badi, un expert de la Atlantic Council.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.