Regatul Unit rămâne deplin angajat să pună în aplicare acordul Brexitului pe care l-a încheiat cu Uniunea Europeană (UE), a anunţat luni un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson, precizând că modificările vizate ale acordului privesc clarificări limitate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Downing Street face aceste precizări în urma unor dezvăluiri de presă, potrivit cărora Guvernul lui Johnson ameninţă să nu pună în aplicare tratatul ieşirii regatului din Uniune, în cazul în care nu se ajunge la un acord de liber-schimb până a 15 octombrie.

Cotidianul economic britanic Financial Times a dezvăluit, citând trei surse la apropiate dosarului, că anumite prevederi ale unui proiect de lege cu privire la piaţa internă britanică - care urmează să fie publicat miercuri - vor ”elimina caracterul juridic constrângător al anumitor părţi ale Acordului retragerii”.

Într-o reacţie, în urma acestor dezvăluiri, Guvernul Johnson a anunţat că este hotărât să pună în aplicare atât Acordul retragerii, cât şi protocolul cu privire la Irlanda de Nord, singurul teritoriu britanic care are o frontieră terestră cu un stat membru UE, Irlanda.

”Noi luăm măsuri limitate şi rezonabile pentru a clarifica elemente specifice ale Protocolului Irlandei de Nord în dreptul intern, cu scopul de a înlătura orice ambiguitate şi de a ne asigura că Guvernul este în continuare în măsură să-şi onoreze angajamentele faţă de populaţia Irlandei de Nord”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.

Marea Britanie a părăsit UE la 31 ianuarie, însă reglementările europeene continuă să se aplice până la sfârşitul anului, iar între timp urmează să se încheie un ipotetic acord cu privire la viitoarea relaţie comercială între cele două părţi.

Negocierile, care se află într-un punct mort, s-au împotmolit în problema ajutoarelor de stat şi pescuit şi urmează să fie reluate marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.