Guvernul lui Boris Johnson a eşuat să protejeze rezidenţii azilelor de covid-19 prin faptul că a autorizat persoane spitalizate să revină în aceste instituţii fără să fie supuse depistării, a stabilit miercuri într-o hotărâre Înalta Curte de la Londra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi britanici, ai căror taţi au murit de covid-19, au atacat în justiţie Guvernul britanic şi autorităţile sanitare engleze, cărora le reproşează faptul că au autorizat, la începutul pandemiei, aceste întoarceri, care au contribuit la răspândirea SARS-CoV-2 în rândul unor populaţii fragile.

Într-o hotărâre pronunţată miercuri, doi judecători de la Înalta Curte conchid că politicile Guvernului, în martie şi la începutului lui aprilie 2020, erau ”ilegale”, pentru că nu ţineau cont de riscul transmiterii asimptomatice a virsului.

Magistraţii afirmă că, în pofida unei ”conştientizări tot mai mari” a riscului transmiteri asimptomatice, în marrie 2020, ”nicio probă” nu arată că ministrul Sănătăţii de atunci, Matt Hancock, ar fi examinat riscul la adresa rezidenţilor azilelor.

Un bolnav asimptomatic care se întorcea de la spital în acea perioadă ar fi trebuit, ”în măsura posibilului, să fie ţinut la distanţă de alţi rezidenţi timp de 14 zile”, stabilesc judecătorii.

Avocatul celor doi reclamanţi - Cathy Gardner, în vârstă de 60de ani şi Fay Harris, în vârstă de 58 de ani - Jason Coppel a subliniat în cursul şedinţei că peste 20.000 de persoane în vârstă sau cu dizabilităţi, rezidente în aziluri, au murit din cauza covid-19 în Anglia şi în Ţara Galilor, în perioada martie-iunie 2020.

”Eşecul Guvernului” de a proteja această populaţie ”extrem de vulnerabilă” constituie ”unul dintre cele mai flagrante şi mai copleşitoare eşecuri politice din era modernă”, a denunţat el.

”Am pierdut ani preţioşi cu minunatul meu tată. L-am lăsat în formă, fericit, la 22 martie 2020, când a fost plasat în carantină azilul său. Ar fi trebuit să fie în siguranţă şi protejat. Însă nu l-am mai revăzut şi nu am mai vorbit cu el niciodată”, a declarat Fay Harris, subliniind că ”numeroase persoane au murit din cauza covid(-19) în azilul său”.

Premierul Boris Johnson a declarat miercuri, în Camera Comunelor, că aceea a fost o ”perioadă incredibil de dificilă”, iar ”noi nu ştiam mare lucru despre boală”.

Un purtător de cuvânt al lui Matt Hancock a declarat că Înalta Curte a conchis că acesta a acţonat în mod rezonabil, dar că autorităţile sanitare din Anglia ”nu i-au spus ministrului ceea ce ştiau despre transmiterea asimptomatică”.

”Matt Hancock a spus adesea că ar fi dorit ca acest lucru să-i fie adus la cunoştină mai devreme”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.