Guvernul Italiei a ajuns la un acord privind bugetul, încercând să „oprească sărăcia” şi va ignora cerinţele UE, stabilind un deficit bugetar de 2,4% din Produsul Intern Brut, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comunicatul în care a fost anunţat bugetul de către Mişcarea 5 Stele şi Liga Nordului vine după ce administraţia s-ar fi contrazis cu ministrul Economiei, Giovanni Tria.

Tria ar fi dorit cheltuieli mai mici pentru a evita să crească datoria Italiei de 2,3 miliarde de euro.

Dar colegii săi au dorit să cheltuiască mai mulţi bani pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale, printre care şi un venit minim garantat pentru cei săraci.

„Noi, într-o manieră decisivă, cu acest buget, am eradicat sărăcia” a declarat Luigi Di Maio, viceprim-ministrul şi liderul Mişcării 5 Stele.

Planurile coaliţiei însă nu sunt în acord cu puterile europene, care ar fi dorit ca Italia să îşi micşoreze cheltuielile.

Mişcarea 5 Stele şi Liga Nordului au promis micşorarea taxelor, noi politici privind ajutorul social şi pensii mărite.

Italia trebuie să respecte regulile europene de responsabilitate fiscală iar UE a impus statelor membre ca deficitul bugetar să nu depăşească 3% din PIB. Deşi conform noului buget, deficitul a fost setat la 2,4%, UE consideră că ţările ar trebui să ţintească mult mai jos iar Italia a fost presată în acest sens.

De acord cu UE este şi Tria. El este un economist independent şi a fost numit în timpul unor negocieri complicate pentru a forma guvernul. Tria consideră că deficitul bugetar al Italiei ar trebui să fie de doar 1,6%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.