Guvernul italian a adoptat luni o serie de măsuri drastice promise de extrema dreaptă în vederea consolidării securităţii şi limitării imigraţiei clandestine, în pofida unor puternice rezistenţe interne şi externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un pas înainte pentru a face Italia mai sigură. Pentru a lupta cu mai multă forţă mafioţii şi trecătorii, pentru a reduce costurile unei imigraţii exagerate, pentru a expulza mai rapid delincvenţi şi falşi solicitanţi de azil, pentru a revoca cetăţenia teroriştilor, pentru a da mai multe puteri forţelor de ordine”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul de Interne Matteo Salvini, de extremă dreapta.

Guvernul nu a făcut public, imediat, acest text, care urmează să intre în vigoare imediat ce va fi semnat de către preşedintele Sergio Mattarella, iar apoi aprobat, în termen de 30 de zile, de Parlament.

Însă Salvini şi şeful Guvernului Giuseppe Conte au prezentat liniile mari presei.

Mai întâi, permisele de sejur umanitar trebuie să devină excepţionale, rezervate câtorva cazuri de victime ale exploatării sau calamităţilor naturale, persoane care au nevoie de îngrijiri specifice sau care au făcut acte eroice.

În 2017, comisiile de azil au dat 81.500 de decizii - azil în cazul a 8% din aceste cazuri, protecţie subsidiară în cazul a 8%, iar permis de şedere umanitară în cazul a 25%, în timp ce celelalte cereri au fost respinse.

”Retragerea posibilităţii de a emite un permis umanitar unui solicitant de azil care a urmat un parcurs al integrării, a găsit de lucru şi a acţionat spre binele general este o măsură contrară bunului simţ”, a denunţat Mario Morcone, un fost prefect însărcinat cu imigraţia şi preşedinte al Centrului italian pentru Refugiaţi, amintind că, în practică, posibilităţile de a expulza migranţi clandestini rămân ”foarte limitate”.

ÎNTOARCEREA LA MARI CENTRE DE AZIL

În pofida faptului că nu există statistici cu privire la acest subiect, o parte a acestor respinşi au formulat recurs, iar dosarele depuse la termen au obţinut adesea protecţie umanitară. Potrivit presei italiene, textul prevede însă o descurajare - în cazul respingerii, ajutorul juridic gratuit va fi revocat.

Textul prevede de asemenea suspendarea cererii de azil şi expulzarea în cazul în care solicitantul se dovedeşte ”periculos” sau a făcut obiectul unei condamnări în primă instanţă, a explicat Salvini.

El reorganizează sistemul de primire a solicitanţilor - au mai rămas 155.000 de persoane care vor fi regrupate în mari centre. Eforturile de repartizare în structuri mici, în vederea favoritzării integrării, sunt rezervate minorilor izolaţi şi refugiaţilor recunoscuţi.

Însă asociaţia primarilor italieni şi-a exprimat ”neputinţa de a înţelege” această măsură, în contextul în care marile centre de primire care găzduiesc sute de migranţi - în care sunt repartizaţi dar sunt liberi să se mişte - reprezintă un coşmar în micile comune în care sunt instalate.

Cu scopul de a facilita expulzările, durata maximă a retenţiei administrative - în centre care rămân în continuare, majoritatea din ele, în stadiu de proiect - creşte de la 90 la 180 de zile, în contextul în care Slavini îşi intensifică eforturile pe lângă ţările de origine.

Ministrul italian de Interne urmează să efectueze, joi, o vizită în Tunisia.

În partea referitoare la securitate, textul generalizează utilizarea pistoalelor cu şocuri electrice şi reorganizează gestionarea bunurilor sechestrate de la mafie.

El suprimă, astfel, o serie de obstacole în calea evacuărilor unor clădiri şi terenuri ocupate ilegal, iar dacă textul nu menţionează pe nimeni în mod expres, Salvini a precizat că obiectivul său este să ”închidă taberele romilor”.

IMIGRANT ”PERICOL PUBLIC”

Textul prevede de asemenea posibilitatea revocării naturalizării oricărui străin condamnat de terorism.

Această măsură se află printre punctele litigioase şi potenţial anticonstituţionale din acest text care provoacă reacţii puternice, inclusiv în cadrul Mişcării Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem), aliatul guvernamental al Ligii (extremă dreapta).

Potrivit presei italiene, preşedintele Mattarella însuşi, un fost judecător la Curtea Constituţională, a obţinut aranjamente, ameninţând să nu semneze textul, care ar urma să-i fie transmis în mod oficial în zilele următoare.

Iar Luigi Di Maio, liderul M5S, a avertizat că ”anumite puncte” este necesar să fie discutate în Parlament.

În opinia secretarului general al Conferinţei Episcopilor din Italia, monseniorul Nunzio Galantino, faptul însuşi de a asocia imigraţia cu securitatea constituie o problemă.

”Asta înseamnă că imigrantul este (...) deja considerat un pericol public”, a denunţat prelatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.