Guvernul grec a prelungit joi - până la 4 mai - izolarea generală impusă de o lună în vederea opririi epidemiei noului coronavirus, iar singura relaxare constă într-o redeschidere parţială a tribunalelor - începând de luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din cauza îmbătrânirii populaţiei ţării şi a unui sistem de sănătate slăbit de un deceniu de criză financiară, Grecia a impus restricţii mai devreme decât partenerii săi europeni şi este mai puţin afectată de pandemia covid-19.

Până în prezent, 121 de morţi şi 2.400 de contaminări au fost înregistrate oficial.

”Ieşirea din izolare va avea loc în mai multe faze succesive, în mai şi iunie”, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas, subliniind că ”impactul asupra sistemului de sănătate va fi evaluat săptămânal”.

”Măsurile restrictive, menite iniţial să se încheie la 27 aprilie, vor fi prelungite până la 4 mai”, a subliniat el în această conferinţă de presă.

Însă, începând de luni, birourile registrului funciar se redeschid, iar grefele tribunalelor funcionează din nou, a anunţat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt.

Premierul Kyriakos Mitsotakis urmează să anunţe săptămâna viitoare etapele ieşirii din izolare, impusă la 23 martie şi care a oprit viaţa economică a ţării.

De la 23 martie, siturile arheologice, muzeele, hotelurile, centrele de diverstiment, restaurantele şi cafenelele au fost închise.

Sunt deschise doar supermarketurile şi farmaciile.

Motivele unei deplasări sunt limitate, iar orice persoană este necesar să prezinte o atestare care să o justifice.

Amenzi importante sunt aplicate în cazul încălcării restricţiilor.

Autorităţile şi-au exprimat în mai multe rânduri satisfacţia faţă de respectarea măsurilor de către o majoritate a cetăţenilor, în pofida sărbătorii Paştelui ortodox, la 19 mai, marcat în mod tradiţional printr-un exod al populaţiei urbane către mediul rural, adunări în biserici şi reuniuni de familie.

Anul acesta, Paştele a fost sărbătorit în balcoanele apartamentelor la oraş şi prin slujbe cu uşile închise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.