Guvernul german a propus miercuri ca alegerile generale în vederea succesiunii Angelei Merkel la Cancelarie să aibă loc la 26 septembrie 2021, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această propunere, prezentată în cadrul Consiliului de miniştri, este necesar să fie aprobată în mod oficial de către preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

Acest scrutin - indiferent de rezultatul său - va marca o ruptură în Germania, prin plecarea programată de la putere a Angelei Merkel, în vârstă de 66 de ani, după 15 ani la Cancelarie.

Cancelar din 2005, Merkel a anunţat la sfârşitul lui 2018, în urma unei serii de înfrângeri electorale ale partidului său, Uniunea Creştin Democrată (CDU), că nu candidează la al cincilea mandat.

CDU - care conduce detaşat în sondaje, în care beneficiază de 36% opinii favorabile, este împărţită între un curent de centru, care susţine continuitatea, şi tentaţia unui viraj la dreapta.

Un Congres urmează să desemneze noul preşedinte al CDU la jumătatea lui ianuarie.

Trei candidaţi sunt în cursă - doi moderaţi, Armin Laschet, preşedintele-ministru al populatei regiuni Rhenia de Nord-Westfalia, şi Norbert Röttgen, un expert în politică externă, şi apărătorul unei linii de drepta, Friedrich Merz, un adversar isrtoric al lui Merkel.

Lupta pentru preşedinţia CDU ar urma să se dea între Armin Laschet şi Friedrich Merz.

Învingătorul va fi fi bine plasat să devină apoicandidatul conservatorilor germani la cancelarie în cadrul alegerilor legislative din septembrie 2021, însă fără vreo garanţie imediată.

Decizia cu privire la acest lucru urmează să fie luată ulterior, probabil în primăvară. Nu este exclus ca alt pretendent să fie ales - liderul bavarez Markus Söder, liderul Uniunii Social Creştine (CSU), formaţiunea soră a CDU. El a devenit una dintre cele mai populare personalităţi în Germania din cauza gestionări sale, considerate eficientă, a pandemiei covid-19 în Bavaria.

Partidul Social Democrat (SPD), partenerul minoritar al marii coaliţii cu Angela Merkel, nu reuşeşte să se lanseze. El stagnează în sondaje între 16 şi 17%. Candidatul SPD la Canelarie este actualul ministru al Finanţelor Olaf Scholz, un susţinător al unei linii moderate.

Surpriza ar putea proveni de la Verzi (ecologişti), creditaţi cu aproape 20% din intenţiile de vot, care nu au închis, pnă în prezent, uşa unei eventuale coaliţii cu conservatorii la nivel naţional - ceea ce ar constitui o premieră.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) este creditat cu până la 10% în sondaje, ceea ce ar putea facilita negocieri în vederea formării unui guvern de către o majoritate stabilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.