Statele este necesar să se asocieze pentru a lupta împotriva modificărilor climatice, altfel lumea va fi ”pierdută”, avertizează secretarul general al ONU Antonio Guterres, care consideră că pandemia covid-19 ilustrează consecinţele nocive ale lipsei de unitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că eşecul opririi răspândirii virusului, pentru că nu a avut loc o coordonare internaţional suficientă (...), trebuie să facă ţările să înţeleagă că trebuie să-şi schimbe calea”, a declarat Guterres pentru AFP, înaintea deschiderii Adunării Generale a ONU, la 21 septembrie.

”Ele (statele) trebuie să acţioneze împreună împotriva ameninţării climatice, mult mai gravă decât pandemia în sine. Aceasta este o ameninţare la adresa existenţei planetei şi a vieţilor noastre”, a insistat el în interviuri acordate mai multor membri ai alianţei de presă Covering climate now, al cărei obiectiv este o consolidare a acoperirii problemelor legate de încălzirea globală.

”Fie suntem uniţi, fie suntem pierduţi”, a tunat el, îndemnând la adoptarea ”unor măsuri adevărate de transformare în domeniile energiei, transporturilor, agriculturii, industriei, în modul nostru de viaţă, fără care suntem pierduţi”.

Din cauza pandemiei covid-19, reuniuni internaţionale importante pe tema modificărilor climatice, prevăzute în 2020, au fost amânate, alimentând temeri cu privire la noi întârzieri în lupta împotriva încălzirii globale.

COP26, care urmează să lanseze punerea în aplicare a Acordului de la Paris, pus în dificultate de retragerea Statelor Unite, anunţată în 2017 de către Donald Trump, a fost amânată în noiembrie 2021.

Însă evoluţia emisiilor gazelor cu efect de seră la nivel mondial nu permitea, deja, să se ia în calcul respectarea obiectivului unei menţineri a încălzirii globale ”sub” 2°C faţă de nivelul de la începutul erei industriale şi, cu atât mai puţin, a nivelului şi mai ambiţios de 1,5°C.

”IMNPACTURI DRAMATICE”

Izolarea în masă a populaţiilor, impusă în întreaga lume din cauza covid-19, a scăzut conjunctural nivelul emisiilor - cu până la 8% la nivel mondial în decursul anului, potrivit unor estimări -, însă oamenii de ştiinţă subliniază că evoluţia globală nu va înceta fără schimbări sistematice, mai ales în domeniile energiei şi alimentaţiei.

Or, în vederea atingerii nivelului de 1,5°C, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să scadă cu 7,6% pe an în următorii zece ani, potrivit experţilor în domeniul modificărilor climatice de la ONU.

Între timp, efectele modificărilor climatice se fac deja simţite, de exemplu, printr-o multiplicare a fenomenelor meteorologice extreme sau prin topirea gheţarilor, iar consecinţele sunt o creştere potenţial devastatoare a nivelului oceanelor.

În ceea ce priveşte încălzirea, 2019 a fost al doilea cel mai cald an din lume, după anul 2016, iar experţii se aşteaptă ca temperatura medie mondială să bată un nou record în următorul cincinal (2020–2024).

Secretarul general al ONU avertizează că, ”în viitoarii cinci ani ne aşteptăm la lucruri absolut teribile în privinţa furtunilor, secetelor şi altor impacturi dramatice asupra condiţiilor de viaţă ale multor oameni în lume”.

”Este momentul să ne trezim”, a îndemnat el, subliniind că multe lucruri se bazează pe acţiunile pe care le vor întreprinde - sau nu - principalii poluatori, şi anume China, Statele Unite, Uniunea Europeană (UE), Rusia, India şi Japonia.

POLUATORI PLĂTITORI

”Nu am mai fost niciodată atât de fragilizaţi, nu am avut niciodată atât de multă nevoie de umilinţă, de unitate şi de solidaritate”, insistă el, denunţând ”demonstraţii iraţionale de xenofobie” sau o ascensiune a naţionalismului.

În contextul în care numeroase ţări lansează planuri de relansare economică masivă în vederea unei ieşiri din recesiunea cauzată de oprirea brutală a economiei din cauza pandemiei covid-19, Guterres îndeamnă statele să nu favorizeze investiţiile în energii fosile şi să se angajeze, din contră, către ”neutralitatea carbonului” la orizontul lui 2050.

”Poluarea şi nu populaţia” trebuie, cât mai mult posibil, să plătească taxe în vederea finanţării acestei tranziţii, insistă el.

”Eu nu vreau să revin la o lume în care biodiversitatea este pusă în discuţie, în care energiile fosile au mai multe subvenţii decât energiile regenerabile, o lume în care inegalităţile conduc la societăţi cu o coeziune tot mai scăzută şi creează instabilitate, furie, frustrare”.

”Cred că avem nevoie de altă lume, de o normalitate diferită, şi cred că avem o oportunitate să ajugem acolo”, conchide Guterres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.