Gustavo Petro a devenit, duminică, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, el câştigând alegerile în care contracandidat i-a fost independentul Rodolfo Hernandez, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Petro, în vârstă de 62 de ani, a obţinut în turul doi 50,49 la sută din totalul voturilor, în timp ce Hernandez a obţinut 47,25.  Cu 11,2 milioane de voturi în favoarea sa, Petro îl devansează pe Hernandez cu aproape 700.000 de voturi.

“Astăzi este o zi de sărbătoare pentru popor. Să se bucure de prima victorie populară. Fie ca suferinţele să fie alinate cu bucuria care inundă astăzi inima ţării”, a notat Gustavo Petro pe Twitter.

La rândul său, Rodolfo Hernandez a postat un mesaj pe Facebook: “Majoritatea cetăţenilor a ales alt candidat. Accept rezultatul aşa cum este. Îi doresc lui Gustavo Petro să ştie să conducă ţaea şi să fie fidel discursului său împotriva corupţiei. Le mulţumesc mult tuturor columbienilor că mi-au acceptat propunerea, chiar dacă am pierdut”.

Alegerea lui Petro marchează şi venirea în funcţia de vicepreşedinte a Franciei Marquez, militantă pentru drepturile omului şi pentru mediu, care devine prima femeie de culoare vicepreşedinte al Columbiei.

Preşedintele conservator Ivan Duque nu a mai putut candida la preşedinţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.