Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a confrmat moartea liderului său Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, la mai bine de o lună după ce Statele Unte au anunţat că l-au eliminat, şi a anunţat, într-un comunicat, că a numit un succesor al acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jihadiştii din cadrul SI ”i-au jurat credinţă lui Abu Hassan al-Hashimi al-Qurashi, emirul credincioşilor şi califul musulmanilor”, a anunţat, într-o înregstrare audo, un purtător de cuvânt al SI.

Moartea fostului lider SI şi a purtătorului de cuvânt al acestuia sunt confirmate în această înregistrare audio.

”Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi şi purtătorul de cuvânt oficial al Statului Islamic (...) Abu Hamza al-Qurashi au fost ucişi recent”, anunţă acest nou purtător de cuvânt al SI.

Fostul lider SI s-a aruncat în aer în timpul unei operaţiuni a Forţelor speciale americane, în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor, anunţa la 3 februarie  preşedintele american Joe Biden.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi originar din Tal Afar, un oraş situat la 70 de kilometri vest de Mosul, în Irak, a preluat conducerea grupării jihadiste la sfârşitul lui octombrie 2019, după eliminarea predecesorului său, Abu Bakr al-Baghdadi, cu o lună mai înainte.

Noul lider al SI, al treilea al acestei organzaţii radicale sunnite de la înfiinţatrea acesteia, este relativ necunoscut.

El preia frâiele SI în contextul în care gruparea este slăbită de ofensive succesive susţinute ale Statele Unite în Irak şi în Siria, în vederea unei contracarări a unei resurgenţe jihadiste.

Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de către kurzi şi susţinute de către o coaliţie internaţionalăantijihadistă, au înfrânt SI în Siria în 2019, izgonind gruparea din ultmul fief al acesteia, la Baghuz, în provincia Deir Ezzor (est). 

Însă Statul Islamic ”este în continuare prezent, în mare parte în mod clandestin, în Irak şi în Siria, şi poartă o insurecţie susţinută de o parte şi de alta a frontierei dintre cele două ţări” anunţa, într-un raport publicat în 2021, ONU.

SI ar deţine în Siria şi Irak ”10.000 de combatanţi activi”, estima în acest raport ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.