Recentele cuceriri ale Ucrainei sunt mult departe de ”evenimentul principal” al contraofensivei, dă asigurări ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov într-un interviu acordat Financial Times, în contextul în care unii analişti din Occident îşi exprimă îngrijorarea faţă de înaintarea lentă a armatei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina nu şi-a angajat încă grosul trupelor în bătălie şi are spaţiu de manevră, dă asigurări Reznikov cotidianului britanic de afaceri.

Potrivit ministrului, principalele rezerve de combatanţi nu au intervenit încă - inclusiv majoritatea brigăzilor formate recent în Europa şi echipate cu tancuri blindate din Occident.

”Atunci când se va întâmpla («evenimentul principal»), îl veţi vedea toţi. Toată lumea-l va vedea”, dă asigurări Reznikov.

Ministrul ucrainean al Apărării îl contrazice, astfel, pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care declarat recent BBC că înaintarea pe câmpul de luptă este ”mai lentă decât se dorea”.

Contraofensiva ucraineană a condus, până în prezent, la recucerirea a aproximativ 300 de kilometri pătraţi, potrivit Ministerului britanic al Apărării - dublu faţă de cât a anunţat în mod oficial Kievul.

Unele cuceriri nu au fost făcute publice cu scopul de a ”nu expune trupele”, potrivit lui Reznikov.

Marţi, Zelenski anunţa că forţele ucrainene au avansat în toate sectoarele active ale frontului - către Kremina, Velîka Novosilka şi pe flancuri, la Bahmut.

Luni, Ucraina a recucerit satul Rivnopil, situat între Mariupol şi Doneţk.

Însă, potrivit lui Vladimir Putin, ”principala axă a eforturilor” forţelor ucrainene ar putea să fie mai la vest - către Orihiv, un oblast în Zaporojie -, scria în buletinul zilnic Institute for the Study of War (ISW).

Potrivit acestui centru de reflecţie, liderul de la Kremlin poate că a identificat aici cel mai critic punct de ţinut în viitor.

Reznikov îi avertizează, însă, pe observatorii conflictului.

Actuala operaţiune nu va semăna cu cea din Harkov şi Herson din septembrie - care au pus în dertă armata rusă, spune el.

”Nu vă puteţi aştepta la un miracol la fiecare operaţiune”, declară ministrul FT.

Pentru moment, Ucraina este angajată într-o campanie - îndelungată şi sângeroasă - de ”măcinare”  a liniilor apărării inamice, organizată perfect, în mai multe straturi, înţesate cu mine şi acoperite de tranşee.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.