Zborurile către şi dinspre Atena vor fi anulate joi, iar serviciile la birourile administraţiilor locale şi fiscale vor fi perturbate, pentru că bugetarii organizează o grevă, în semn de protest faţă de reforma pensiilor şi a sistemului de impozitare, cerută de creditorii externi ai Greciei, relatează Ekathimerini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Greva coincide cu o revizuire a pachetului internaţional de salvare pentru Grecia convenit anul trecut, pe care Guvernul de stânga vrea să o finalizeze rapid, pentru a putea începe negocierile de restructurare a datoriei. Executivul încearcă să convingă populaţia că sacrificiile făcute în şase ani de austeritate încep să dea rezultate.

Profesorii, medicii, controlorii de trafic aerian şi pensionarii se vor alătura grevei de 24 de ore convocată de cea mai mare uniune sindicală a bugetarilor, ADEDY. Ei se vor strânge, începând cu ora locală şi a României 11.00, în centrul Atenei.

“Putem să îi oprim”, scrie pe un banner instalat de ADEDY în piaţa Syntagma din capitala elenă. “Nu vom permite aceste politici nepopulare”, scrie pe un altul.

ADEDY reprezintă circa 500.000 de angajaţi din sectorul public şi de pensionari, dar rata de participare la manifestaţiile organizate de uniunea sindicală este, de regulă, destul de scăzută.

Inspectorii troicii de creditori ai Greciei – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate şi Fondul Monetar Internaţional – au ajuns la Atena săptămâna aceasta, pentru a revizui progresele privind reformele şi măsurile fiscale.

Însă  dezacordurile dintre creditori privind gradul de consolidare fiscală pe care trebuie să îl impună Atena, pentru a acoperi un deficit estimat la 3% de UE şi la 4,5% de FMI, precum şi cu cât ar trebui redusă datoria Greciei, au umbrit discuţiile.

Premierul Alexis Tsipras, care are o majoritate parlamentară fragilă, şi-a luat angajamentul să reducă anul acesta cheltuielile pentru pensii cu 1% din Produsul Intern Brut, echivalentul a 1,8 miliarde de euro.

Reticent să îi vizeze din nou pe cei 2,7 milioane de pensionari ai ţării, ale căror venituri au fost reduse de 11 ori în ultimii cinci ani, Tsipras a optat pentru o creştere a contribuţiilor sociale plătite de angajaţi, fermieri şi de reprezentanţi ai profesiilor liberale. Printre aceştia din urmă se numără avocaţii, care nu au mai luat parte la procese în ultimele săptămâni.

Guvernul trebuie să prezinte şi o reformă amplă a sistemului de impozitare şi taxare, pentru a creşte încasările la bugetul de stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.