Preşedintele turc Tayyip Erdogan soseşte joi la Atena împreună cu o delegaţie de miniştri pentru întâlniri cu omologii greci care, speră ambele ţări, pot deschide o nouă pagină în relaţiile bilaterale după ani de tensiuni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grecia şi Turcia, vecine şi aliate în cadrul NATO, au fost în dezacord timp de decenii pe diverse teme, inclusiv unde încep şi unde se termină platformele lor continentale, resursele energetice, survolarea Mării Egee şi Ciprul divizat din punct de vedere etnic. Au ajuns în pragul războiului în anii 1990, iar în ultimii ani s-au certat pe tema resurselor energetice din estul Mediteranei, a problemelor de apărare, a migraţiei şi a achiziţionării de avioane de luptă, ceea ce a pus între paranteze discuţiile diplomatice.

Relaţiile s-au reîncălzit după ce Grecia a trimis ajutoare Turciei în urma cutremurului devastator din februarie anul trecut. De asemenea, realegerea atât al lui Erdogan, cât şi a premierului grec Kyriakos Mitsotakis în acest an a redus presiunea politică şi le-au permis celor doi să lase rivalitatea deoparte.

"Vrem să punem accentul pe o agendă pozitivă care să fie reciproc avantajoasă", a declarat un oficial guvernamental grec înaintea celui de-al cincilea Consiliu de cooperare la nivel înalt Grecia-Turcia.

Erdogan se va întâlni cu preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, şi cu premierul Mitsotakis în jurul prânzului. Aceasta va fi a treia întâlnire a liderilor din iulie, când au convenit să reia discuţiile la toate nivelurile. "Nu există nicio problemă pe care să nu o putem rezolva prin dialog pe baza bunăvoinţei reciproce", a declarat Erdogan pentru ziarul grec Kathimerini într-un interviu acordat înainte de vizita sa.

Întâlnirile se vor încheia cu o declaraţie comună şi acorduri în sectoare precum economia, sănătatea, educaţia, agricultura, migraţia şi turismul, potrivit oficialilor guvernamentali.

Grecia a obţinut aprobarea din partea Uniunii Europene de a permite din nou cetăţenilor turci să solicite o viză turistică de şapte zile pentru 10 insule din apropierea coastei turceşti, o măsură care se aşteaptă să fie anunţată în timpul vizitei ca dovadă de bunăvoinţă, au declarat oficialii.

Ambele ţări doresc să arate că sunt dispuse să refacă legăturile.

Turcia încearcă să devină membră a UE de mai bine de două decenii. După o criză a datoriilor care a zguduit zona euro, Grecia vrea să îşi recapete echilibrul şi să apară ca un pilon de stabilitate într-un peisaj geopolitic în schimbare din cauza războiului din Ucraina şi a conflictului din Gaza.

În ciuda manifestărilor de bunăvoinţă, se aşteaptă puţine progrese în ceea ce priveşte problemele bilaterale spinoase şi de lungă durată, potrivit oficialilor din ambele ţări. Atena a declarat că va discuta doar despre demarcarea zonelor economice exclusive şi a platoului continental în Marea Egee şi în estul Mediteranei, nu şi despre chestiuni de "suveranitate naţională". Erdogan a reiterat miercuri poziţia Turciei potrivit căreia toate problemele ar trebui discutate, dacă disputa va fi dusă la Curtea Internaţională de Justiţie. "Toate sunt legate între ele", a declarat el pentru Kathimerini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.