Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut iertare, duminică, familiilor victimelor din accidentul feroviar care s-a soldat cu 57 de morţi şi a provocat o furie imensă în Grecia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În calitate de prim-ministru, mă simt dator să cer iertare  tuturor, dar mai ales rudelor victimelor”, a scris el într-un mesaj adresat grecilor şi publicat în special pe contul său de Facebook.

"În Grecia anului 2023, nu este posibil ca două trenuri să circule în direcţii opuse pe aceeaşi linie şi să nu fie observate de nimeni”, a scris Mitzotzakis.

"Nu putem, nu vrem şi nu ar trebui să ne ascundem în spatele erorilor umane. Faptul că sistemul de control digital va fi complet operaţional în lunile următoare nu este o scuză. Ci este exact invers. Durerea este şi mai mare că nu am apucat să-l terminăm înainte să se întâmple ceva rău. Justiţia va investiga rapid tragedia şi va găsi responsabilii. Acum, suntem datori să fim alături de familiile victimelor, prin recunoaşterea cu îndrăzneală a greşelilor statului. Ştiu că mulţi din ziua de azi îşi vor aminti fraza unuia dintre predecesorii mei că „asta este Grecia”. Dar nu, ea nu este singura. Există o altă Grecia, acolo, care ne dă speranţă, credinţă şi putere.Cu toţii am văzut-o chiar şi după tragicul accident. Prin pompieri, salvatori, medici şi personal din sănătate care au organizat imediat îngrijirea răniţilor. Prin armată. Dar şi experţi din Poliţie care s-au ocupat rapid de misiunea dureroasă de identificare a cadavrelor. Ca să se poată întoarce la familiile lor pentru a jeli. Şi noi am văzut faţa celei mai bune Grecii la pasagerii care şi-au riscat viaţa pentru a-şi salva colegii pasageri. Personal, sunt în politică pentru a schimba această "ţară rea", această Grecie veche care ne face rău. De asta încerc, în fiecare zi. Uneori îmi iese bine, alteori nu. Ştiu bine, totuşi, cât de bine ne putem face patria dacă ştergem rămăşiţele trecutului care ne ţin înapoi. Şi pentru această Grecia pe care o merităm voi continua să lupt", se arată în mesajul lui Mitzotzakis.

La 28 februarie, un tren de pasageri care mergea la Salonic s-a ciocnit cu un tren de marfă care venea în afara oraşului Tempe, ucigând cel puţin 57 de persoane.

Între victime se află şi un cetăţean român.

Prim-ministrul a participat la o slujbă religioasă în Catedrala Ortodoxă din Atena, iar în toate bisericile din ţară s-a adus un omagiu victimelor a ceea ce a fost descris de autorităţi drept „o tragedie naţională”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.