Premierul grec Alexis Tsipras a avertizat că ţara riscă să se întoarcă la „zilele negre” ale austerităţii dacă partidul său va pierde alegerile anticipate de duminică, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform a trei sondaje de opinie, partidul conservator din opoziţie va câştiga clar alegerile. Totuşi, Tsipras a insistat că o surpriză rămâne posibilă.

„Poporul grec nu trebuie doar să voteze, trebuie să evite un furt al sacrificiilor făcute, o mare infracţiune împotriva generaţiilor viitoare”, a declarat Tsipras în faţa unei mulţimi în piaţa Syntagma în Atena.

„Nu îi lăsaţi să vă ia visele, vieţile, demnitatea”, a afirmat el.

Sondajele arată că partidul conservator Noua Democraţie al lui Kyriakos Mitsotakis, un fost bancher, va câştiga o majoritate absolută în parlamentul grec.

La trei ani de când a preluat conducerea partidului, absolventul de Harvard în vârstă de 51 de ani a promis că va crea locuri de muncă „mai bune” printr-o creştere economică, investiţii străine şi micşorarea taxelor.

Susţinătorii partidului de stânga, Syriza, condus de Tsipras, consideră că victoria sa la alegerile din 2015 reprezintă o rupere faţă de tradiţia din Grecia ca politica să fie dominată de aceleaşi personaje.

„Pentru prima dată am avut un politician care nu a furat şi va fi învins de un partid vechi, cel care ne-a adus această criză. Mă întristează”, a declarat Angeliki, o pensionară de 65 de ani.

Mitsotakis, fiul unui fost prim-ministru, a făcut parte din guvernul care a ridicat taxele şi a micşorat pensiile între 2012 şi 2014 fiind sub presiune de la creditorii internaţionali ai Greciei.

Tsipras s-a întrebat vineri dacă votanţii „ar trebui să îl pună la cârmă pe cel care a dus ţara de râpă”.

Fiind ales datorită unor promisiuni că va scăpa de austeritate, Tsipras a semnat la câteva luni un acord pentru un nou împrumut pentru a evita ca Grecia să iasă din zona euro.

El a reuşit să reducă rata şomajului, să ducă economia spre o tendinţă de creştere şi să ofere ajutoare sociale persoanelor nevoiaşe, însă totul cu preţul unor taxe ridicate pentru clasa mijlocie.

De asemenea, lumea este nemulţumită de Tsipras deoarece a semnat acordul prin care Macedonia s-a redenumit şi a devenit Macedonia de Nord. Mulţi consideră că numele este prea apropiat de regiunea Macedonia din Grecia.

Tsipras a convocat alegeri anticipate în iunie după ce partidul său a pierdut alegerile europarlamentare şi locale în faţa lui Mitsotakis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.