Reformatorul sovietic Mihail Gorbaciov a avertizat într-un interviu difuzat luni că tensiunile dintre Rusia şi Occident şi posibilitatea ca cele două părţi să abandoneze tratatele în domeniul dezarmării nucleare reprezintă un ”pericol colosal”, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice a fost laureat, în 1990, cu Premiul Nobel pentru Pace pentru ”rolul de prim-plan în procesul de pace” care a condus la căderea Zidului Berlinului şi ”a pus sfârşit în mod paşnic Războiului Rece”.

”Atât timp cât există arme de distrugere în masă, mai ales arme nucleare, pericolul este colosal”, a răspuns Gorbaciov, întrebat la BBC dacă tensiunile din ultima vreme pot conduce la o confruntare.

”Toate naţiunile trebuie să declare - toate naţiunile - că armele nucleare trebuie să fie distruse”, a spus el. ”Aceasta înseamnă să ne salvăm pe noi însţine şi planeta noastră”.

Gorbaciov a apreciat că, în pofida faptului că numeroşi analişti afirmă că Războiul Rece s-a încheiat după căderea fostei Uniuni Sovietice, în 1991, atmosfera între Rusia şi Occident rămâne ”rece, dar totuşi un război”.

”Uitaşi-vă ce se întâmplă. În diverse locuri sunt încăierări, se trag focuri de armă. Avioane şi vapoare sunt trimise ici-colo şi peste tot”, a declarat el. ”Asta nu este tipul de situaţie pe care ni-l dorim”.

Gorbaciov a subliniat că principiul său la sfârşitul anilor '90, în timpul mişcării est-germane care a condus la căderea Zidului Berlinului, a fost că ”nu trebuie să existe vărsare de sânge”.

”Noi nu puteam să permitem aşa ceva în legătură cu o problemă atât de importantă pentru Germania, pentru noi, pentru Europa, pentru întreaga lume”, a declarat el. ”Aşa că am declarat că nu vom interveni”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.