Ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, un fost consilier al acestuia, este audiat joi în Comisia de anchetă însărcinată să facă lumină asupra luării cu asalt a Capitolului, la 6 ainaurie 2021, de către mii de susţinători ai fostului preşedinte american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soţul Ivankăi Trump, fica miliardarului, este consilierul de cel mai înalt rang şi primul membru al familiei miliardarului audiat în Comisia ”6 ianuarie”.

El urmează să fie audiat prin videoconferinţă, după ce a decis acest lucru de bunăvoie, fără să fie somat.

La 6 ianuarie 2021, numeroşi susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, sediul puterii legislative americane, cu scopul de a întrerupe certificarea de către congresmeni a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie 2020.

Jared Kushner, însărcinat cu dosare sensibile precum procesul de pace în conflictul israeliano-palestinian, se întorcea, în acea zi, dintr-o vizită în Arabia Saudită şi nu şi-a petrecut noaptea la Casa Albă.

Această audiere este punctul culminant al unei săptămâni de dezvăluiri de presă cu privire la lunile de dinainte de acest asalt, care a zdruncinat democraţia americană.

Virginia Thomas, o activistă conservatoare şi soţia decanului judecătorilor de la Curtea Supremă Clarence Thomas, i-a trimis peste 20 de mesaje, în perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021, lui Mark Meadows, şeful de cabinet al lui Donald Trump, în care-l implora să blocheze victoria luiJoe Biden.

Numele lui Jared Kushner apare într-unul dintre aceste mesaje, trimis la 13 noiembrie.

”Tocmai ţi-am transfeat pe gmail un comunicat pe care i l-am trmis lui Jared în această dimineaţă (...). O mai bună coordonare va ajuta cavaleria să sosească, să dezvăluie frauda şi să salveze America”.

Presa americană a dezvăluit că exstă un gol de aproape opt ore în apelurile telefonice ale lui Donald Trump, de la Casa Albă, la 6 ianuarie 2021, în perioada în care manifestanţii săi atacau Capitoliul.

Potrivit Comisiei, Donald Trump ar fi putut folosi canale oficioase - telefoane preplătite, greu de depistat -, o acuzaţie dezminţită ferm de către fostul preşedinte.

Comisia vrea să o audieze şi pe Ivanka Trump, care făcea parte din primul cerc al consilierilor tatălui ei şi care se afla la Casa Albă la 6 ianuarie.

Ea şi-ar fi implorat tatăl să condamne violenţele, potrvit presei.

Administraţia Biden a anunţat marţi că refuză să le ofere lui Jared Kushner şi Ivankăi Trump orice ”prerogativă executivă”, care permite păstrarea confidenţialităţii anumitor conversaţii profesinale între preşedinte şi consilierii săi.

Comisia se apropie de încheierea anchetei şi preconizează să organizeze auderi publice în primăvară.

Departamentul Justiţiei, care anchetează la rândul său acest atac care a condus la moartea a cinci persoane, ”şi-a lărgit (investigaţiile) la pregătirea mitingului” la care a participat Trump, înainte de violenţe, inclusiv la ”cei care au ajutat la planificarea, finanţarea şi organizarea” acestuia, potrivit cotidianului The Washington Post (WP).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.