Germania este dispusă să autorizeze noi vânzări de avioane de luptă de tip Eurofighter Arabiei Saudite, anunţă ministrul german de Externe Annalena Baerbock, în contextul în care un veto german blochează un contract încheiat în urmă cu mai mulţi ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu ne vedem, ca Guvern federal german, opunându-ne consideraţiilor britanice cu privire la (vânzarea) altor (avioane de tip) Eurofighters”, a declarat şefa diplomaţiei germane duminică unor jurnalişti în timpul unei vizite în Israel.

Annalena Baerbock a subliniat rolul constructiv jucat de Riad în criza din Orientul Mijlociu declanşată de atacul Hamas în Israel la 7 octombrie.

Germania şi-a ”îngheţat” vânzările de armament către Riad după asasinarea în Turcia jurnalistului Jamal Khashoggi la sfârşitul lui 2018, imputată prinţului moştenitor Mohammed bin Salman de către spionajul american, blocând astfel un contract important cu privire la vânzarea a 48 de avioane de tip Eurofighter Typhoon, semnată de către Regatul Unit în cursul unei vizite a prinului moştenitor la Londra în umă cu mai mulţi ani.

Eurofighter este un program desfăşurat de către Regatul Unit, Germania, Italia şi Spania, la care iau parte BAE Systems, Airbus şi Leonardo.

EMBARGO

Annalena Baerbock a subliniat, în cursul vizitei sale în Israel, că Arabia Saudită şi Israelul ”nu au renunţat la politica lor de normalizare” în urma atacului de la 7 octombrie.

”Faptul că Arabia Saudită interceptează de-acum rachete trase de către huthi împotriva Israelului subliniază acest lucru, iar noi suntem recunoscători”, a adăugat ea.

”Faptul că Forţele Aeriene saudite folosesc şi Eurofighter în acest cadru este un secret al lui polişinel”, a continuat ea.

”Arabia Saudită contribuie în mod hotărâtor la securitatea Israelului, chiar în aceste zile, şi contribuie la îndiguirea riscului unui război regional”, a adăugat ea.

Embargoul german îi irită de mai mulţi ani aliaţii săi britanic şi francez.

Această poziţie, decisă în mandatul fostului cancelar conservator Angela Merkel a fost ”ancorat” în contractul coaliţiei Partidului Social Democrat (SPD) cu Verzii şi Partidul Liberal (FDP) a lui Olaf Scholz, iar ecologiştii, partidul lui Annalena Baerbock erau foarte fermi în acest refuz, de asemenea din cauza rolului Arabiei Saudite în Războiul din Yemen.

”Lumea, mai ales aici, în Orientul Mijlociu, a devenit un loc complet diferit de la 7 octombrie”, a justificat duminică Annalena Baerbock.

Tonul a urcat din nou, recent, împotriva atitudinii Berlinului.

Preşedintele Airbus, Guillaume Faury, reproşa că îngheţarea vânzărilor pătrează ”credibilitatea” Germaniei în ochii partenerilor săi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.