Germania îl recunoaşte pe opozantul Juan Guaido ca ”preşedinte interimar” al Venezuelei, au declarat luni surse oficiale pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germania l-a recunoscut la rândul său, luni, pe opozantul venezuelean Juan Guaido ca preşedinte, aşa cum au făcut Spania, Franţa, Regatul Unit, Austria, Suedia şi Danemarca, la o zi după expirarea ultimatumului dat lui Nicolas Maduro.

”Guaido este persoana cu care discutăm şi care trebuie să declanşeze cât mai rapid posibil procesul electoral. El este preşedintele interimar legitim în vederea acestei sarcini, din punctul de vedere german şi din punctul de vedere al multor parteneri europeni”, a declarat cancelarul german Angela Markel, într-o vizită la Tokyo.

Heiko Maas, şeful diplomaţiei germane, a anunţat că un ajutor în valoare de cinci milioane de euro urmează să fie acordat Venezuelei, atunci când circumstanţele vor permite acest lucru.

Kremlinul a denunţat luni un ”amestec” al europenilor, după ce mai multe capitale europene l-au recunoscut pe opozant, în urma expirării ultimatumului dat să convoace alegeri prezidenţiale lui lui Nicolas Maduro, un aliat al Moscovei.

”Noi percepem tentativele de legitimare a uzurpării puterii ca pe o ingerinţă directă şi indirectă în afacerile interne ale Venezuelei”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Asta nu favorizează în niciun caz rezolvarea paşnică, eficientă şi viabilă a crizei cu care se confruntă Venezuela”, a apreciat el, adăugând că ”orice soluţie” trebuie ”să fie găsită doar de venezueleni”.

Franţa l-a recunoscut pe preşedintele Adunării Naţionale venezuelene şi al opoziţiei Juan Guaido drept ”preşedinte însărcinat” să implementeze un proces electoral, a anunţat luni, într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele francez Emmanuel Macron.

”Venezuelenii au dreptul să se exprime liber şi democratic”, a scris şeful statului francez pe Twitter.

”Franţa îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte însărcinat să implementeze un proces electoral. Noi susţinem Grupul de contact creatr cu UE în această perioadă de tranziţie”, a adăugat el.

Franţa consideră că Guaido ”are legitimitatea să organizeze alegeri” prezidenţiale, a anunţat anterior ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian.

Regatul Unit l-a recunoscut luni pe preşedintele Parlamentului venezuelean ca preşedinte al venezuelei, a anunţat ministrul britanic de externe Jeremy Hunt.

”Nicolas Maduro nu a organizat alegeri prezidenţiale în termenul de opt zile pe care i l-am stabilit. Aşadar, Regatul Unit şi aliaţii săi europeni îl recunosc de-acum pe @jguaido ca preşedinte constituţional interimar până când se vor putea organiza alegeri credibile”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei britanice, în urma anunţului Spaniei în acelaşi sens.

Madridul l-a recunoscut pe Guaido ca preşedinte ”însărcinat” al Venezuelei, după expirarea ultimatumului european, a anunţat şeful Guvernului Pedro Sanchez.

”Guvernul spaniol anunţă că-l recunoaşte în mod oficial pe preşedintele Adunării Venezuelei, domnul Guaido, ca preşedinte însărcinat al Venezuelei”, a declarat într-o alocuţiune televizată şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez, care l-a îndemnat pe Guaido să convoace alegeri prezidenţiale ”în cel mai scurt termen posibil”.

”Legitimitatea democrayică a lui Juan Guaido provine din condiţia sa de preşedinte al Adunării Naţionale în urma ultimelor alegeri libere şi democratice recunoscute de către întreaga comunitate internaţională”, a adăugat Sanchez.

Şeful Guvernului spaniol şi-a subliniat intenţia de a promova în cadrul UE şi ONU ”un plan de ajutorare internaţională în vederea abordării în mod urgent a gravei crize umanitare cu care se confruntă Venezuela”.

Spania - în care se află 167.000 de cetăţeni venezueleni -, Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda şi Portugalia - cărora li s-a alăturat duminică Austria - i-au dat lui Maduro un ultimatum, care a expirat duminică, ca acesta să convoace alegeri prezidenţiale anticipate, ameninând să altfel îl vor recunoaşte pe Guaiido, în vârstă de 35 de ani, ca preşedinte.

Statele Unite, Canada şi multe ţări din America Latină - între care Columbia şi Brazilia - l-au recunoscut deja pe Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie.

Parlamentul European (PE) i-a recunoscut autoritatea lui Guaidojoi şi a îndemnat toate statele membre UE să facă acelaşi lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.