Georgia şi-a depus, în mod oficial, joi, candidatura la aderarea la Uniunea Europeană (UE), a anunţat premierul acestei ţări din Caucaz, după ce Ucraina a cerut să adere la UE în timpul invaziei Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Depunem o candidatură pentru a adera la UE”, a anunţat într-un comunicat Irakli Garibaşvili, după ce a semnat o scrisoare în acest sens.

”Georgia este un stat european şi continuă să aibă o controbuţie preţioasă la apărarea şi dezoltarea sa”, a adăugat el.

Irakli Garibaşvili cataloghează o aderare la UE a Georgiei drept ”obiectivul strategic” al Tbilisi.

Partidul Visul Georgian, aflat la putere, a anunţat miercuri că intenţiona să-şi prezinte ”iminent” candidatura, în urma unei cereri expres a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cărui ţară este invadată şi atacată de către Rusia.

Invazia Ucrainei de către Rusia, săptămâna trecută, a provocat o îngrijorare puternică în Georgia, care a făcut, la rândul său, parte din fosta Uniune Sovietică, o ţară pe care Moscova o consideră ca făcând parte din zona sa de influenţă.

În august 2008, un război fulger în Georgia s-a soldat cu pierderea a două teritorii separatiste proruse - Osetia de Sud şi Abhazia.

Ofensiva din Ucraina şi candidatura accelerată a lui Volodimir Zelenski par să fi creat o fereastră de o oportunitate a aspiraţiilor Georgiei la integrarea în UE - un obectiv înscris în Constituţia georgană.

Guvernul georgian anunţa anul trecut că intenţiona să-şi prezinte candidatura la aderarea la UE abia în 2024.

Georga, la fel ca Ucraina, a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, care nu oferă, însă, nicio garanţie a unei integrări ulteroare.

Această ţară din Caucaz este zguduită de o criză politică, iar Guvernul georgian este acuzat de încălcarea libertăţilor.

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili (2004-2013), care a devenit liderul opoziţiei, este încarcerat, în prezent, cu privire la abuz de putere.

Saakaşvili se află într-o greva foamei împotriva încarcerării sale, pe care o denunţă drept ”politică”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.