Biserica Ortodoxă a Georgiei este zguduită în ultimele zile de un uriaş scandal, după ce procurorii au arestat şi inculpat un diacon care plănuia să călătorească în Germania pentru a-l asasina pe patriarhul Ilia al II-lea (84 de ani). De asemenea, autorităţile au descoperit inclusiv fiole de cianură în bagajele diaconului Giorgi Mamaladze, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul General, Irakli Şotadze, a declarat că Mamaladze conduce departamentul de proprietăţi ai Bisericii Ortodoxe din Georgia. Potrivit primelor informaţii, diaconul a fost arestat pe aeroportul din Tbilisi, în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un avion cu destinaţia Germania.

Mamaladze urma să se întâlnescă în Germania cu patriarhul Ilia al II-lea, care se recuperează după o operaţie de îndepărtare a vezicii biliare într-un spital din Berlin.

Autorităţile au descoperit mai multe fiole de cianură în bagajele diaconului, în timp ce în locuinţa sa au fost găsite arme de foc.

Acest scandal a zguduit mica naţiune, unde religia ortodoxă are o importanţă ridicată în viaţa de zi cu zi a oamenilor.

”Am evitat un dezastru uriaş. Vorbim de o crimă împotriva ţării, un atac perfid la adresa bisericii, care a fost dejucat”, a declarat premierul Georgiei, Giorgi Kvirikaşvili.

De asemenea, prim-ministrul georgian a precizat că a trimis un grup de agenţi, condus de către şeful securităţii guvernamentale, pentru a asigura siguranţa patriarhului Ilia al II-lea în timpul şederii sale în Germania.

Arhiepiscopul Vsevolod Ceaplin a declarat că ”o asemenea acţiune a unui preot este de necrezut”. Însă, un alt arhiepiscop ortodox a susţinut că aceste acuzaţii sunt false, precizând că diaconul Mamaladze are o relaţie apropiată cu patriarhul Ilia.

Dacă este găsit vinovat, diaconul ar putea să fie condamnat la până la 15 ani în spatele gratiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.