Fostul preşedinte american George W. Bush consideră atmosfera de la Washington ”destul de urâtă” în preşedinţia lui Donald Trump, dar se declară optimist cu privire la faptul că Statele Unite îşi vor reveni, în pofida unui discurs politic care dezbină, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu-mi place rasismul, nu-mi place să pun etichete şi nu-mi place ca oamenii să se simtă alienaţi”, a declarat Bush, în vârstă de 70 de ani, într-un interviu pentru revista People care urmează să fie publicat vineri.

”Nimănui nu-i place asta”, subliniază fostul şef de stat.

Promovându-şi prima carte de artă - "Portraits of Courage: A Commander in Chief’s Tribute to America’s Warriors" (”Portrete ale curajului: un omagiu adus de un comandant suprem războinicilor americani”) -, Bush spune, însă, că nu este deloc îngrijorat cu privire la direcţia în care se îndreaptă ţara.

”Sunt optimist cu privire la încotro ne îndreptăm”, spune el. ”Am mai trecut prin asemenea perioade înainte şi am avut întotdeauna o cale de a ieşi din ele. Sunt mai optimist ca unii”.

Trump, primul preşedinte republican de după Bush, a obţinut în noiembrie o victorie în alegerile prezidenţiale, după ce a înfrânt alţi 16 candidaţi la obţinerea nominalizării partidului, între care şi fratele fostului preşedinte, Jeb Bush.

Republicani influenţi din cadrul establishmentului partidului, inclusiv George W. Bush şi tatăl său, fostul preşedinte George H.W. Bush, l-au evitat sau l-au susţinut în mică măsură.

Bush s-a distanţat puternic de noua administraţie Trump în alt interviu, amplu, pentru emisiunea NBC "Today" de luni, în care a spus că susţine o politică în domeniul imigraţiei ”primitoare” şi a lăudat presa ca ”indispensabilă democraţiei”.

Bush şi soţia sa Laura au acordat interviul pentru revista People la casa lor din Dallas. Încasările de pe urma vânzării cărţii, o colecţie de portrete a unor veterani răniţi, vor ajuta la finanţarea unor programe în domeniile îngrijirilor de sănătate şi găsirii de locuri de muncă ale Centrului Prezidenţial George W. Bush.

Cuplul a declarat pentru revistă că ceremoniile în domeniul imigraţiei, programele pentru sănătatea reproducerii destinate femeilor din Africa şi de formare în leadership pentru femei musulmane din Orientul Mijlociu derulate prin Centru marchează o demarcare faţă de izolaţionismul lui Trump.

”Există multe modalităţi de a vorbi”, a spus el. ”Însă prin fapte apărăm cu adevărat valori importante pentru Laura şi pentru mine. Suntem o naţiune binecuvântată şi trebuie să-i ajutăm pe ceilalţi”.

Bush a ridicat din umeri atunci când a fost întrebat de revista People dacă politicile lui Trump în domeniul imigraţiei pot să ameninţe programele centrului.

”Acum că aţi adus vorba, ar putea să mă deranjeze, dar vom găsi o cale să le continuăm”, a spus fostul preşedinte american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.