Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că nu sunt văzute condiţii politice pentru a se ajunge la masa negocierilor în războiul din Ucraina, precizând că trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua, care va creşte în intensitate în următoarele luni. El a menţionat că aceste câteva luni pot da o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mircea Geoană a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum vede continuarea războiului din Ucraina şi dacă poate deveni mai sângeros decât până acum.

“Va fi un război care va continua cu o intensitate probabil sporită odată cu venirea primăverii. Este o ciclicitate a anotimpurilor care influenţează războiul şi nu este prima dată când iarna creează condiţii pentru o parte puţin mai lentă deşi Rusia a încercat să declanşeze o ofensivă, mai degrabă o încercare de a testa punctele vulnerabile din lanţul de apărare ucrainean, este un front pe flancul estic şi pe flancul sudic al frontului ucrainean de o mie şi ceva de kilometri. E lung, dar se pare că aceste încercări ale Rusiei de a declanşa o ofensivă de iarnă-primăvară, dacă vreţi, nu a mers foarte, foarte bine, aşa cum nu a mers deloc bine întregul război pentru Federaţia Rusă”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

Întrebat dacă să ne aşteptăm la un război de durată, Mircea Geoană a răspuns: “Astăzi nu vedem condiţii politice pentru ca cele două părţi să ajungă la masa negocierilor. De obicei, războaiele se concluzionează la masa negocierilor. De asemenea, trebuie să spunem şi un alt lucru dacă războaiele pe care noi le ţinem minte prin arhive sau bunicii şi străbunicii noştri chiar le-au şi trăit, săracii de ei, har Domnului că suntem în NATO, pentru că acest lucru nu se mai întâmpla pe teritoriul României, pentru că asta este frumuseţea de a fi în NATO. Este foarte clar că niciuna dintre părţi nu va sfârşi războiul prin ocuparea capitalei celuilalt. Nici ucrainenii nu ajung la Moscova, cum încearcă să zică Putin, nici ruşii nu au cum să ajungă la Kiev”.

El a mai fost întrebat dacă este sigur că ruşii nu au cum să ajungă la Kiev.

“Nu ştii niciodată nimic sigur, dar este clar că Ucraina este o ţară care se luptă cu mic, cu mare pentru propria lor supravieţuire, pentru existenţa lor, pentru libertatea lor. O fac foarte, foarte bine, ajutaţi şi de noi, trebuie să spunem că şi noi i-am ajutat. Şi nu îi ajutăm exclusiv cu echipamente militare, i-am ajutat cu doctrina militară, cu transformarea unei culturi de armată de tip sovietic într-una de tip NATO şi de asta sunt foarte performanţi, unul pentru că luptă cu alt eroism când îţi aperi ţara, lupţi într-un fel, când te duci într-o agresiune fără sens, ruşii au moralul mult mai scăzut”, a precizat Geoană.

El a adăugat că nu vede condiţii politice pentru încheierea rapidă a acestui război.

“Dar nu vedem condiţii politice pentru încheierea rapidă a acestui război. Vedem o tactică veche, rusească şi sovietică de folosire a cantităţii, vedem cum efortul de recrutare de noi militari continuă mai discret, mai puţin vizibil. Şi inclusiv cei care au fost eliberaţi din închisorile ruseşti, recrutaţi de Wagner, cei care au murit acum atât de mult în acest început de ofensivă rusească au fost în principal prizonierii eliberaţi, oamenii au crezut că scapă de sentinţa de acolo şi s-au dus la sentinţa cea mai gravă pe câmpul de luptă. Deci trebuie să fim pregătiţi pentru un război care va continua, care va creşte în intensitate în următoarele luni. Opinia noastră este că aceste câteva luni pot să dea o anumită direcţie pentru viitorul acestui conflict. Noi sperăm şi îi ajutăm pe ucraineni ca ei să aibă capacitatea de a putea să reziste şi, de ce nu, să aibă o contraofensivă de succes care să le permită să elibereze cât mai mult teritoriul ocupat ilegal de către Federaţia Rusă”, a mai explicat secretarul general adjunct al NATO.

El a mai fost întrebat şi dacă are informaţii legate de afirmaţia liderului grupului Wagner potrivit căreia a înconjurat oraşul Bahmut.

“E o luptă sângeroasă de câteva luni bune deja. E un loc care are o importanţă strategică relativă, dar cred că a căpătat o relevanţă simbolică masivă. Ruşii au nevoie de un mic succes, mai ales de când au trebuit să elibereze zona Cherson şi de când nu reuşesc să avanseze în mod semnificativ pe pe front au nevoie undeva să demonstreze că dinamica războiului s-a schimbat. Deci acolo într-adevăr este o luptă, o luptă straşnică. Grupul Wagner are şi militari profesionişti, mercenari profesionişti. Îi vedem şi în Africa. Uitaţi-vă câte regimuri africane preferă aceasta ofertă din partea grupului Wagner, care, de fapt, este o mână înarmată exterioară a Federaţiei Ruse. În interior sunt şi discuţii pentru un joc de putere în interiorul Kremlinului şi este clar că între conducerea armatei şi conducerea grupului Wagner există o rivalitate, inclusiv politică, dar asta nu face ca linia de comandă verticală către Putin să se fi schimbat şi de aceea considerăm că vom avea şi forţe ale Federaţiei Ruse, forţe militare propriu zise, care vor intra în luptă cât de curând. Nu vedem să fie mai bine antrenaţi, să fie mai motivaţi, să fie mai bine echipaţi, dar va veni în cantităţi mari, în număr mare. Şi acest lucru în sine este o escaladare a acestui război care deja este suficient de sângeros şi de păcătos”, a mai transmis Mircea Geoană.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.