Bundastagul, Camera inferioară a Parlamentului german, a recunoscut atrocităţile comise în 2014 de către jihadişti din Statul Islamic (SI) împotriva minorităţii kurdofone yazidi, în nord-vestul Irakului, drept un ”genocid”, recunoscut deja de către anchetatori ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Recunoaşterea genocidului este o etapă esenţială în depăşirea traumatismelor comunităţii yazidi”, a subliniat joi un deputat ecologist, Max Lucks, care a evocat situaţia precară în care trăiesc supravieţuitorii în Irak.

”O viaţă în siguranţă, în pace (...), este necesar să fie ambiţia noastră pentru comunitatea yazidi”, a îndemnat el.

Germania, unde trăieşte o importantă comunitate yazidi, este una dntre puţinele ţări care s-au sesizat judiciar cu privire la atricităţi comise de SI împotriva acestei minorităţi.

Justiţia germanăa condamnat, în noiembrie, un jihadist irakian cu privire la ”genocidul” minorităţii yazidi, o premieră în lume, salutată de către laureata Premiului Nobel pentru Pace Nadia Murad drept ”o victorie” în recunoaşterea atrocităţilor comise de SI.

Minoritatea etnico-religioasă yazidi a fost extrem de persecutată de către organizaţia jihadistă, care a luat femei yazidi drept clave sexuale şi a ucis numeoşi bărbaţi yazidi.

O echipă de anchetă specială ONU anunţa, în mai 2021, că a cules ”proba clară şi convingătoare”  a unui genocid yazidi al SI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.