Generalul rus de armată Ghenadi Jidko - un fost comandant în Războiul rus din Ucraina în 2022 - a murit la vârsta de 58 de ani ”în urma unei boli îndelungate”, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jidko a fost comandantul Districtului Militar de Est în perioada mai-octombrie 2022.

El a fost comandantul teatrului de război în Ucraina în timpul ofensivei de la Lîsîceansk şi Severodoneţk, în vara lui 2022.

Moartea generalului a fost anunţată într-o postare pe Telegram de către guvernatorul regiunii Habarovsk, Mihail Degtîarev.

”Am fost norocos să-l cunosc pe acest om, foarte atent la nevoile simplului soldat şi foarte exigent la serviciu. Aceşti comandanţi se numesc comandanţi”, a scris el.

Moartea lui Jidko nu a fost anunţată în mod oficial.

În biografia generalului pe care o publică, Tass nu menţionează perioada în care a fost comandant în Ucraina.

El a preluat comanda forţelor ruse în Ucraina după ce Moscova şi-a abandonat tentativa eşuată de a cuceri Kievul în primăvara lui 2022, scria în mai 2022 Conflict Intelligence Team (CIT).

Numirea sa nu a fost niciodată confirmată în mod oficial, dar în iunie 2022 Jidko a apărut lângă ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu în timpul unei vizite a forţelor desfăşurate în Ucraina, care părea să-i confirme funcţia.

Institute for the Study of War (ISW) cu sediul la Washington scria la acea vreme că numirea lui Jidko era o ”măsură drastică”, în contextul în care generalul era un ofiţer ”politic” ci nu un comandant de unitate însărcinat cu conducerea trupelor.

El a fost anterior şeful Direcţeii Militaro-Politice Principale a Forţelor Armate ruse, un organism însărcinat cu îndoctrinarea ideologică şi morală a armatei ruse.

El era totodată adjunctul ministrului rus al Apărării.

Tass scrie că Jidko a fost anterior şeful Statului Major al Forţelor Armate ruse în Siria, o funcţie pentru care a fost decorat cu titlul de Erou al Federaţiei Ruse, cea mai înaltă distrincţie onorifică a Fedetraţiei ruse.

Potrivit ISW, Jidko a fost demis din funcţia de comandant al teatrului de război şi de comandant al Districtului Militar de Est în octombrie, după eliberarea rapidă a teritoriului regiunii ucrainene Harkov într-o contraofensivă-fulger ucraineană.

Ministerul rus al Apărării l-a numit pe generalul Serghei Surovikin în funcţia de comandant al operaţiunilor în Războiul din Ucraina în octombrie 2022.

Surovikin nu a mai fost văzut în public după refebiunea militară efemeră a grupării paramilitare ruse Wagner, la sfârşitul lui iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.