Generalul în retragere Binford Peay, directorul Virginia Military Institute, o şcoală militară, a fost destituit, în urma deschiderii unei anchete cu privire la acuzaţii de rasism sistemic în această instituţie din Virginia, care continuă să onoreze zilnic memoria unor generali confederaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul în retragere Binford Peay, în vârstă de 80 de ani, scrie în scrisoarea prin care îşi anunţă demisia, publicată de Virginia Military Institute (VMI), că guvernatorul democrat al Virginiei Ralph Northam ”şi-a pierdut încrederea în capacitatea (sa) de a conduce” institutul şi i-a ”cerut demisia”.

Binford Peay conducea una dintre cele mai vechi universităţi militare din Statele Unite de 17 ani.

Uciderea afroamericanului George Floyd la sfârşitul lui mai, în timpul arestării, de către un poliţist alb, armata americană - una dintre instituţiile în care minorităţile sunt cele mai reprezentate în Statele Unite - a deschis o mare dezbatere internă cu privire la rasism.

Studenţi şi absolvenţi de culoare de la Virginia Military Institute au denunţat la acea vreme, pe reţele de socializare, indiferenţa manifestată de către instituţie atunci când s-au declarat victime ale unor insulte rasiste din partea altor studenţi, ale unor pedepse nemeritate, şi chiar reflecţii rasiste ale profesorilor lor.

Revista afroamericană The Root a publicat luna trecută mărturii ale mai multor studenţi de culaore.

Unul dintre ei povesteşte cum o profesoară şi-a evocat zâmbind tatăl, un membru al Ku Klux Klan (KKK), iar altul protestează pentru că studenţii trebuie să salute o statuie a unui general sudist, Stonewall Jackson, de fiecare dată când trec prin faţa ei.

Ralph Northam a dispus săptămâna trecută să se deschidă o anchetă cu privire la ”rasismul structural” din cadrul instituţiei, care este finanţată public, în urma publicării acestor mărturii.

Atunci când studenţi de culoare au protestat faţă de ceea ce considerau o ”glorificare a condeferaţilor” din state din Sud - care s-au opus abolirii sclaviei prin Războiul de Secesiune (1861-1865) -, conducerea a refuzat să modifice ceea ce consideră o ”tradiţie” care nu are absolut nimic rasist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.