Gigantul energetic rus Gazprom a fost autorizat să inspecteze locul exploziilor care au avariat gazoductele Nord Stream în septembrie, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Astăzi, (directorul general al Gazprom, Alexey) Miller a raportat dimineaţa că a fost examinat. Apropo, Gazprom a fost autorizată să inspecteze locul exploziei", a declarat Putin jurnaliştilor în cadrul unei conferinţe de presă, după întâlnirile cu liderii Armeniei şi Azerbaidjanului în oraşul rus Soci.
 
Putin a descris modul în care ţeava smulsă a fost "îndoită la 90 de grade şi aruncată până la 40 de metri în lateral, chiar în direcţia Nord Stream 2, care s-a dovedit a fi, de asemenea, avariată, aparent de această explozie şi de fragmente, rămăşiţele acestei ţevi".
 
"Aşadar, acesta este un atac terorist evident şi ne este greu să îl controlăm, pentru că totul se află în zona economică specială a Danemarcei, Suediei, apoi dincolo de Germania", a declarat preşedintele rus.
 
În septembrie, ţările europene s-au grăbit să investigheze scurgeri inexplicabile în două gazoducte ruseşti care trec pe sub Marea Baltică, în apropiere de Suedia şi Danemarca. 
 
Ambele conducte au fost puncte fierbinţi într-un război energetic în escaladare între capitalele europene şi Moscova, care a afectat marile economii occidentale, a dus la creşterea preţurilor la gaze şi a declanşat o căutare de surse alternative de energie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.