Gardienii Revoluţiei din Iran au revendicat responsabilitatea pentru o duzină de rachete balistice care au lovit capitala regională Erbil din nordul Irakului, la primele ore ale zilei de duminică, a informat presa de stat iraniană, adăugând că atacul a fost împotriva ”centrelor strategice” israeliene din Erbil, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rachetele au vizat, printre alte locuri, consulatul SUA, potrivit guvernului regional kurd.

Atacul cu rachete a avut loc în timp ce discuţiile pentru a revigora acordul nuclear cu Iranul din 2015 riscă să se prăbuşească, ca urmare a unei condiţii de ultim moment cerută de Rusia, care a forţat puterile mondiale să întrerupă negocierile pentru o perioadă nedeterminată, în ciuda faptului că aveau un text în mare parte finalizat.

Rachetele, care au vizat noua clădire a consulatului american şi o zonă rezidenţială învecinată, au cauzat doar pagube materiale şi un civil a fost rănit, a declarat Ministerul de Interne kurd.

Un oficial de securitate irakian a declarat pentru Reuters că rachetele au fost fabricate în Iran.

Gardienii Revoluţiei din Iran au publicat un comunicat în care îşi asumă responsabilitatea pentru atacul cu rachete împotriva ”centrelor strategice” israeliene de la Erbil, a informat presa de stat din Iran.

”Orice repetare a atacurilor din partea Israelului va fi întâmpinată cu un răspuns dur, decisiv şi distructiv”, au spus Gardienii Revoluţiiei (armata ideologică a Republicii islamice).

Un oficial american a acuzat Iranul pentru atacul de duminică, dar nu a oferit mai multe detalii.

Un purtător de cuvânt kurd al autorităţilor regionale a declarat că atacul de duminică a vizat doar zone rezidenţiale civile, nu o bază străină, şi a cerut comunităţii internaţionale să efectueze o anchetă.

Separat, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA l-a numit ”un atac scandalos”, dar a spus că niciun american nu a fost rănit şi că nu s-au produs daune instalaţiilor guvernamentale americane din Erbil.

Ambasadorul SUA în Irak, Mathew H. Tueller, a condamnat atacul şi a spus: ”Elementele regimului iranian au revendicat responsabilitatea pentru acest atac şi trebuie trase la răspundere”.

Ministerul de Externe al Franţei a declarat că lovitura cu rachete de duminică asupra Erbilului a ameninţat eforturile de a încheia discuţiile nucleare cu Iranul.

Într-un alt semn de creştere a tensiunilor regionale, Iranul a suspendat duminică a cincea rundă de discuţii cu rivala regională Arabia Saudită, care urma să aibă loc miercuri la Bagdad.

Ultima dată când rachete balistice au fost îndreptate către forţele americane a fost în ianuarie 2020 - ca represalii iraniene pentru uciderea, la începutul lunii, a comandantului său militar Qassem Soleimani pe aeroportul din Bagdad.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.