Benny Gantz, partenerul de guvernare al lui Benjamin Netanyahu, a anunţat că votează miercuri în favoarea unei moţiuni a opoziţiei în vederea dizolvării Parlamentului şi organizării unor noi aegeri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Albastru Alb (centru) ”votează în favoarea dizolvării Parlamentului”, a anunţat marţi seara Gantz, liderul formaţiunii, într-o alocuţiune televizată, cu o zi înaintea unui vot preliminar asupra unei moţiuni de cenzură a opoziţiei, prin care aceasta cere dizolvarea Legislativului.

Gantz, ministrul Apărării în Guvernul de uniune al lui Netanyahu, l-a îndemnat totodată pe premier să ”adopte bugetul în Guvern, pentru ca cetăţenii Israelului să nu se întoarcă la urne în martie”.

El îl îndeamnă pe Netanyahu - pe care-l acuză de faptul că-şi pune interesul personal înaintea interesului Israelului - să ajungă la un compromis în vederea adoptării bugetului aferent lui 2020, în contextul în care Israelul nu are această linie directoare în finanţele publice, dar şi bugetul aferent lui 2021.

”Nu e vreme de alegeri, ci de unitate”, a subliniat Netanyahu cu doar câteva minute înainte de alocuţiunea lui Gantz, îndemnând clasa politică să se unească împotriva covid-19, care a condus la o ”explozie” a şomajului în ţară.

Liderul opoziţie Yair Lapid acuză Guvernul de uniune de faptul că este ”cel mai rău din istoria Israelului” şi că nu a ştiut să gestioneze criza cauzată de noul coronavirus, şi a cerut un vot miercuri în în vederea dizolvării Knessetului (Parlamentul israelan).

O dizolvare a Parlamentului ar conduce la organizarea unor noi alegeri naţionale - al patrulea rând de alegeri în mai puţin de doi ani - în Israel, după trei scrutine în care Netanyahu şi Gantz s-au aflat cot la cot.

Niciunul dintre cele trei scrutine nu i-a permis vreunuia dintre cei doi să obţină o majoritate în Parlament, iar ei s-au înţeles în primăvară să formeze un Guvern de uniune şi de criză, în toiul pandemiei covid-19.

Însă, în ultimele luni presa a dezvăluit numeroase disensiuni între Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz, care a anunţat că vrea dizolvarea Parlamentului.

Votul de miercuri este un vot preliminar.

O dizolvare a Legislativlui are loc după adoptarea proiectului opoziţiei în trei lecturi.

Comentatori politici apreciază că prin votarea acestei moţiuni de cenzură în vederea dizolvării Knessetului, Benny Gantz nu vrea neapărat să provoace alegeri, ci să exercite presiuni asupra lui Benjamin Netanyahu în vederea restabilirii coaliţiei.

În cazul unei dizolvări a Knessetului, alegeri sunt convocate după 90 de zile şi este posibilă o schimbare a configuraţiei politice în Israel.

Ultimele sondaje creditează Partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu pe primul loc, urmat de Partidul Yamina (dreapra radicală, opoziţie) al lui Naftali Bennett, Partidul Yesh Atid Telem (centru) al lui Yair Lapid şi partidul Albastru Alb al lui Gantz.

În ultimele trei scrutine, ultimele două formaţiuni şi-au unit forţele în cadrul unei coaliţii, însă Benny Gantz a rupt acest pact pentru a se coaliza cu rivalul său Benjamin Netanyahu şi a pune capăt celei mai îndelungate crize politice din istoria Israelului.

Acordul de guvernământ între Netanyahu şi Gantz prevede o împărţire a ministerelor şi o rotaţie în postul de premier, în cadrul căreia ministrul Apărării urmează să preia funcţia peste un an.

Gantz, a cărui formaţiune se află pe locul patru în sondaje şi care ar urma să conducă Guvernul, nu ar obţine vreun avantaj în cazul în care ar provoca alegeri, scrie presa israeliană.

În afara moţiunii opoziţiei, în cazul în care nu se ajunge la un compromis asupra adoptării bugetului până la 23 decembrie, Knessetul se va dizolva, iar noi alegeri urmează să fie  convocate în 2021.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.