Marile puteri din cadrul G7 îndeamnă joi Belarusul să pună capăt ”imedat” crizei migraţiei la frontierele Uniunii Europene (UE) şi acuză Minskul de faptul că încearcă ”să deturneze atenţia” de la încălcări ale dreptului internaţional şi drepturilor omului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefii diplomaţiilor Regatului Unit, care deţine preşedinţia rotativă a G7, Franţei,, Statelor Unite, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi UE ”condamnă orchestrarea de către regimul belarus a imigraţiei ilegale la frontierele sale”, într-un comunicat.

”Cerem regimului să-şi înceteze imediat campania agresivă şi de exploatare, pentru a evita noi morţi şi noi suferinţe”, solicită ei.

”Faptele regimului belarus constituie o tentativă de deturnare a atenţiei de la dispreţul său permanent faţă de dreptul internaţional, libertăţile fundamentale şi drepturile omului, inclusiv ale propriului popor”, denunţă miniştrii.

Statele membre G7 cer Minskului să acorde organizaţiilor internaţionale ”un acces imediat şi fără oprelişti în vederea livrării unor ajutoare umanitare”.

Ei îşi exprimă solidaritatea cu Polonia, Lituania şi Letonia, în opinia lor victime ale ”unei folosiri provocatoare a imigraţiei ilegale”.

Mii de migranţi, originari în principal din Orientul Mijlociu, campează de mai multe zile la temperaturi glaciale de-a lungul fronrierei belaruso-poloneze, în speranţa de a intra în UE.

Occidentul acuză Minskul de faptul că a orchestrat, începând din vară, acest aflux, ca retorsiune faţă de sancţiuni occidentale impuse regimului după reprimarea unei contstări istorice a opoziţiei în 2020.

Polonia, Lituania şi Letonia refuză să primească aceşti migranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.