Furtuna Ophelia a ucis luni trei prsoane în Irlanda, unde rafalele de vânt au atins până la 150 de kilometri pe oră pe coasta de vest a ţării, doborând copaci şi stâlpi de electricitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O femeie în vârstă de cincizeci şi ceva de ani a murit într-un accident rutier provocat de căderea unui arbore, în apropierea satului Aglish (sud), în care o sexagenară a fost rănită, a anunţat poliţia. 

La nord de Dundalk, în apropiere de frontiera cu Irlanda de Nord, un bărbat a fost ucis de un arbore care a căzut pe maşina sa în timp ce conducea.

Iar un bărbat în vârstă de treizeci şi ceva de ani a murit din cauza unei răni provocate de drujba pe care o folosea să înlăture un arbore doborât de furtună, în oraşul Cahir (sud), potrivit poliţiei.

”Vreau să fie clar pentru toţi că este o criză naţională, o alertă roşie care afectează toate comitatele, toate satele, toate zonele” a subliniat premierul Leo Varadkar. El şi-a exprimat temerea că unii ”oameni ar putea să spună că furtuna este mai puţin gravă decât s-a prevăzut”.

Autorităţile au închis toate şcolile, numeroase servicii publice, mijloace de transport şi magazine şi i-au îndemnat pe locuitori să rămână acasă.

Aproximativ 210.000 de gospodării şi afaceri erau private marţi de electricitate, în Cork, Limerick, Tipperary şi Galway, potrivit operatorului ESB Networks.

Pe reţele de socializare au fost postate imagini cu pagube - acoperişuri smulse, inclusiv la stadionul Turners Cross, la Cork (sud).

Autorităţile au denunţat comportamente cu risc şi în comitatul Galway, străbătut de furtună, şi-au exprimat regretul faţă de faptul că oameni făceau baie în mare în pofida avertismentelor.

Mai multe servicii de salvare au îndemnat la evitarea asumării unor riscuri care ar putea să pună în pericol inclusiv viaţa salvatorilor.

CER PORTOCALIU

La Dublin, primele rafale au fost resimţite luni la prânz. Serviciile publice de autobuz, tramvai şi tren au fost suspendate, iar pe aeroport au foat anulate 135 de zboruri. Serviciile publice şi aproape toate magazinele au fost închise, anticipând o intensificare a rafalelor de vânt.

Furtuna se îndrepta către Irlanda de Nord cu o traiectorie uşor modificată.

Potrivit Centrului Naţional american al Uraganelor (NHC) de la Miami, coasta atlantică - vestul Irlandei - urma să fie cea mai afectată, în special comitatele Galway, Mayo, Sligo şi Donegal.

În Regatul Unit, serviciile meteorologice au plasat Irlanda de Nord în ”alertă (cod) portocaliu” luni, între orele 14.00-21.00 GMT (luni, 17.00-marţi 0.00, ora României), penultimul nivel de alertă, care prevede ca populaţia să se protejeze faţă de consecinţe ”potenţial mortale” ale previziunilor meteo.

Alte zone - Ţara Galilor, Scoţia şi Anglia - au fost plasate în alertă ”cod galben” luni şi marţi.

Soarele şi cerul au devenit roşii-portocalii într-o bună parte din ţară, inclusiv la Londra, din cauza prafului adus din Africa şi Europa de Sud de furtună.

Pe aeroportul din Manchester, în nordul Angliei, 20 de zboruri au fost anulate, iar în Ţara galilor 200 de locuitori au fost afectaţi de pene de curent.

Ophelia a atins sâmbătă categori 3, urcând cu un nivel pe scala de 5 trepe, după care a trecut prin largul arhipelagului Azore, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Uraganul a fost retrogradat ulterior la nivel de furtună tropicală.

El are loc după 30 de ani de la ”Marea Furtună” din octombrie 1987, soldată cu 18 morţi, care a scos din rădăcini mii de arbori în Regatul Unit şi căreia autorităţile i-au minimalizat forţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.