Italia plânge sâmbătă, în zi de doliu naţional, victimele seismului de miercuri, soldat cu 290 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi, relatează La Repubblica. La Monticelli ad Ascoli au avut loc funeralii naţionale pentru 35 dintre cei care şi-au pierdut viaţa sub dărâmături, ceremonii la care au luat parte şeful statului, premierul şi alţi politicieni de rang înalt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Circa 600 de oameni s-au strâns în faţa sălii de sport unde s-a derulat slujba, pentru a urmări, ceremonia pe ecrane gigantice. Printre ei, reprezentanţi ai Crucii Roşii şi voluntari ai Diocezei Ascoli au împărţit apă.

În sala plină de coroane de flori s-au aflat numeroşi politicieni, printre care preşedintele ţării, Sergio Mattarella, premierul Matteo Renzi şi soţia sa, înlăcrimată, preşedintele Senatului Pietro Grasso, cel al Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini şi vicepreşedintele Parlamentului European David Sassoli.

 

Printre invitaţi s-a numărat şi primarul din L’Aquila, Massimo Cialente, al cărui oraş a fost devastat de un seism în urmă cu şapte ani. La intrarea în sală, el l-a îmbrăţişat pe primarul din Arquata del Tronto, Leandro Petrucci.

„Acesta este salutul pe care îl oferă comunitatea noastră celor 35 de victime, dar şi celorlalte. Gândurile noastre se îndreaptă spre Accumoli şi Amatrice, pentru că suntem o singură mare familie”, a spus episcopul de Ascoli Piceno, Giovanni D’Ercole, care a oficiat slujba funerară.

“Să nu vă fie teamă să vă strigaţi suferinţa, dar nu vă pierdeţi curajul. Împreună ne vom reconstrui casele şi bisericile, împreună vom reda viaţă comunităţii noastre, pornind chiar de la tradiţiile noastre şi de la dărâmăturile morţii”, a adăugat el.

Episcopul le-a amintit apoi pe Giorgia şi Giulia, două surori scoase de sub dărâmături, una fără suflare, cealaltă în viaţă. “Numai Giorgia a supravieţuit. Moarte şi viaţă, erau îmbrăţişate”, a spus el.

Pe parcursul ceremoniei, au fost citite numele celor care şi-au pierdut viaţa, în faţa mulţimii cu ochii în lacrimi.

Între timp, presa italiană a publicat sâmbătă o scrisoare trimisă de un pompier micuţei Giulia, pe care nu a reuşit să o salveze. “Bună micuţo, scuze că am ajuns prea târziu. Din păcate deja nu mai respirai, dar vreau să ştii, de acolo de sus, că am făcut tot ce ami putut pentru a vă scoate afară de acolo. Bună Giulia, chiar dacă nu mai cunoscut, te iubesc, Andrea”, a scris pompierul.

În cursul dimineţii, Mattarella, însoţit de preşedintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, a mers la Amatrice, zona cea mai grav afectată de seism.

El a ajuns în regiune cu elicopterul, după care a mers pe jos printre dărâmături, alături de primarul Sergio Pirozzi, care i-a arătat dezastrul lăsat în urmă de catastrofă.

Mattarella a mers la centrul operaţional pentru salvare, unde le-a mulţumit celor care au muncit zi şi noapte pentru a scoate oamenii de sub dărâmături. “Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi”, a spus el. “Este datoria noastră, domnul preşedinte”, i-au răspuns membrii echipelor de intervenţie.

Apoi, şeful statului a vizitat taberele ridicate de autorităţi pentru sinistraţi. El s-a întâlnit cu mai mulţi copii, cărora le-a promis că localitatea va fi reconstruită.

“Să sperăm, pentru că vom ţine minte, nu vrem să sfârşim ca cei de la l’Aquila, unde sunt încă în acelaşi punct ca la început. Amatrice nu va mai fi ca înainte, dar vrem să o luăm de la început, de la cuvinte să trecem la fapte”, i-au spus oamenii care de trei zile trăiesc în corturi, şefului statului.

La plecare, preşedintele a îmbrăţişat o femeie în vârstă, pe care a încercat să o consoleze.

Sâmbătă, Departamentul pentru Protecţie Civilă a anunţat că a strâns până acum peste şase milioane de euro, din donaţii prin SMS. Banii vor fi împărţiţi regiunilor afectate de cutremur.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.