Franţa şi Germania rămân ”foarte apropiate”, a anunţat cancelarul german Olaf Scholz într-un tweet, după o întâlnire cu Emmanuel Macron săptămâna aceasta, la Paris, iar Palatul Elysée a subliniat că cei doi au discutat despre ”relaţia franco-germană într-un spirit de lucru foarte strâns, pe termen mediu şi lung”, o întâlnire de trei ore, dintre care o jumătate de oră în tête à tête, în urma unei multiplicări a neînţelegerilor între Berlin şi Paris, relatează săptămânalul Le Journal du Dimanche (JDD), care prezintă o sinteză a reuniunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DEDRAMATIZARE.

Berlinul şi Parisul dezmint zvonuri cu privire la tensiuni în urma acestei întâlniri.

Criza este ”în mare măsură fantezistă” declara o sursă diplomatică AFP, în timp ce Guvernul german sublinia că Franţa este aliata sa ”cea mai apropiată”.

Însă o amânare a unui Consiliu de Miniştri franco-german - prevăzut chiar în ziua întâlnirii lui Scholz cu Macron - alimentează zvonuri cu privire la o relaţie tensionată în mai multe dosare.

DOSARE SPINOASE

Emmanuel Macron a avertizat Germania, la ultimul summit UE, cu privire la o izolare care nu este bună ”nici pentru Germania şi nici pentru Europa”, în contextul Războiului rus din Ucraina.

Berlinul a lăsat impresia că face pe cavalerul singuratic în problema energetică, prin adoptarea unui plan masiv de susţinere a economiei germane, în valoare de 200 de miliarde de euro, prin care să înfrunte explozia preţurilor, fără să se consulte cu UE, şi a blocat o plafonare a preţului gazelor naturale susţinută de alte state membre UE, inclusiv Franţa.

Alte diferende mai vechi, inclusiv cu privire la proiecte de înarmare şi industriale cu Franţa, se adaugă acestor tensiuni.

COOPERARE

Germania şi Franţa intenţionează ”să avanseze în agenda comună a suveranităţii, reindusrializării şi renunţăării la carbon în Europa”, a anunţat preşedinţia franceză înaintea întâlnirii.

Grupuri de lucru comune urmează să fie înfiinţate în domeniile energiei, apărării, inovaţiei, în vederea înaintării în următoarele etape.

Obiectivul vizat este, potrivit Platului Elysée, ”solidaritatea europeană” în domeniul energiei şi voinţa unei ”consolidări a Europei Apărării”.

Afişarea unei relaxări în relaţiile franco-germane şi a unei voinţe de cooperare este un semnal important, menit să ofere asigurări, după mai multe săptămâni de tensiuni între Franţa şi Germannia.

Este vorba despre un nou impuls al tandemului franco-german, considerat un motor al Europei, care le permite Celor 27 să avanseze în subiecte urgente precum aprovizionarea energetică sau explozia preţurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.