O slujbă în memoria preotului Jacques Hamel, asasinat în urmă cu un an de doi jihadişti în biserica sa de la Saint-Étienne-du-Rouvray, a avut loc într-o atmosferă de reculegere şi solemnă miercuri, în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia, oficiată de arhiepiscopul din Rouen Dominique Lebrun, a început cu un lung moment de reculegere, la ora locală 9.00 fix (10.00, ora României), ora la care preotul octogenar a început să ţină slujba pe 26 iulie 2016, în faţa a cinci persoane.

Asasinatul său a bulversat ţara, lovită din nou de un atentat jihadist, la 12 zile după cel de la Nisa.

”Astăzi ne amintim de un preot care continuă să ne vegheze”, a declarat prelatul la începutul ceremoniei. ”Nu, ura nu a triumfat şi ea nu va triumfa”, a continuat el.

În condiţii de strictă securitate, preşedintele Macron a sosit chiar înainte de slujbă. El a fost precedat de premierul Edouard Philippe şi ministrul de Interne Gérard Collomb.

Alte personalităţi politice au fost prezente, între care Laurent Fabius, preedintele Consiliului Constituţional, Valérie Fourneyron, fostul ministru al Sporturilor, sau Sébastien Lecornu, secretarul de stat însărcinat cu Tranziţia Ecologică, toţi trei foşti aleşi în această regiune.

Câteva sute de persoane au asistat, de asemenea, la slujbă, difuzată pe un ecran uriaş în exteriorul acestei mici biserici din secolul al XVI-lea.

Reprezentanţi normanzi ai Consiliului francez al Cultului Musulman (CFCM) au fost de asemenea prezenţi, dar şi 14 membri ai familiei lui Jacques Hamel.

”Sunteţi aici, în această (miercuri mdimineaţa, înconjuraţi dar încă uluiţi, poate revoltaţi sau doar obosiţi după un an deosebit de dificil”, a declarat Lebrun.

După slujbă, o stelă republicană în memoria preotului, un disc mare din inox pe care sunt gravate articolele Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, ridicată de o parte a bisericii, urma să fie dezvelită de preşedintele Macron.

O RANĂ ”ÎNCĂ VIE”

Şeful statului urma, de asemenea, să se exprime, aşa cum a făcut-o cu 12 zile în urmă la Nisa, la comemorarea atentatului care s-a soldat cu 86 de morţi şi 456 de răniţi, pe 14 iulie 2016.

Înaintea sa urmau să ia cuvântul fostul primar din Saint-Etienne-du-Rouvray Hubert Wulfranc (PCF), care a devenit deputat, actualul primar Joachin Moyse şi, din nou, Lebrun.

Arhiepiscopul urmează să oficieze miercuri seara o slujbă la basilica din Bonsecours, la Rouen, iar apoi să se roage la mormântul situat în apropiere al lui Jacques Hamel, înmormântat în zona rezervată clerului în acest cimitir de pe malul Senei.

Bilanţul nu este comparabil cu cel de pe Promenade des Anglais, însă atentatul de la Saint-Étienne-du-Rouvray, extrem de simbolic din punct de vedere religios, a fost răsunător.

”Simţim că rana a fost profundă şi că ea este încă vie”, a declarat pentru AFP preotul parohiei, Auguste Moanda-Phuati. ”Atentatul viza probabil să asmută religiile una împotriva alteia. Este un eşec total”, a adăugat el.

Preotul Jacques Hamel, în vârstă de 86 de ani, descris de toată lumea ca un om simplu, devotat şi discret, tocmai îşi terminase slujba de dimineaţă în faţa a trei credincioase şi unui cuplu din parohie, atunci când a fost ucis cu două lovituri de cuţit în gât.

Guy Coponet, un membru al parohiei, în vârstă de 87 de ani, a fost rănit, însă a supravieţuit.

Asasinii, care se reclamă din organizaţia Statul Islamic, Adel Kermiche şi Abdel Malik Petitjean, în vârstă de 19 ani, pe numele cărora existau fişe S, au fost împuşcaţi de forţe de ordine la ieşirea din biserică.

Doi bărbaţi au fost încarceraţi în acest caz, şi anume un văr al lui Petitjean care, sunt convinşi anchetatorii, era la curent cu planul acestuia, şi un bărbat originar de la periferia oraşului Toulouse care li s-a alăturat lui Petitjean şi lui Kermiche la Saint-Étienne-du-Rouvray, dar care a plecat, fără să participe la atac.

Jacques Hamel urmează să fie beatificat de Vatican, ca martir, printr-o procedură accelerată.

Papa Francisc a cerut ca termenul de cinci ani impus de la moarte şi până la începutul procesului de beatificare, să nu fie aplicat în cazul preotului francez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.